Werkzaamheden Residentie De Wielen gepauzeerd

LANGWEER - De eerste werkzaamheden betreffende het nieuw te bouwen appartementencomplex Residentie Langweer zouden al zichtbaar kunnen zijn, maar voorlopig is er nog niet veel te zien. De Raad van State heeft het voorlopige bestemmingsplan van Residentie De Wielen aan de Stevenshoek in Langweer geschorst. Dit naar aanleiding van bezwaren van stichting Hart voor Langweer.

Hart voor Langweer is tegen de massaliteit en hoogte van de nieuwbouw. Ook twijfelt de stichting over de behoefte aan zestien appartementen in Langweer en zet zij vraagtekens bij de meerwaarde van de nieuwe horecavoorzieningen. De bezwaarindiener is niet tegen een herontwikkeling van perceel Stevenshoek, maar pleit voor een gebouw dat beter past in de bouwstijl van het oude centrum van Langweer. Omdat de gemeente volgens de bezwaarindiener niet inhoudelijk is ingegaan op de bezwaren van de stichting, is zij naar de Raad van State gestapt.

De Raad van State schorste eerder al het bestemmingplan en de bouwvergunning van gemeente De Fryske Marren, hierdoor kan de bouw van Residentie De Wielen vooralsnog niet doorgaan. De rechter betwijfelt of de behoefte voor de appartementen wel voldoende is aangetoond. Woensdag 9 november werd de bodemzaak behandeld. De uitspraak van de Raad van State laat nog even op zich wachten. Naar verwachting volgt die over drie tot negen weken.

Op de vraag wat de gemeente ervan vindt dat Hart voor Langweer naar de Raad van State is gestapt, reageert Frans Veltman, wethouder van gemeente De Fryske Marren, als volgt: “Dat is het recht dat voor alle inwoners van Nederland geldt, dat is vastgelegd in onze wetgeving. Het is onderdeel van ons democratisch proces.”

De Raad van State kan een gedeelte van het bestemmingsplan afkeuren, dan zou het plan volgens Veltman door aanpassingen en nadere motivering veranderd kunnen worden. Maar de Raad kan ook het hele bestemmingplan vernietigen en dan is het aan ontwikkelaar Cor van Doorn om te bepalen of hij met een nieuw plan komt of niet. Van Doorn: “In theorie zou het kunnen dat de Raad het plan afkeurt, maar ik denk niet dat dat gebeuren. Mocht dat wel gebeuren, dan weet ik nog niet wat ik ga doen. Maar nogmaals: ik denk niet dat dat aan de orde zal zijn.”

Residentie De Wielen aan de Stevenshoek in Langweer, op de plek van het voormalige hotel De Wielen, telt elf appartementen en vijf penthouses. De nieuwbouw is ontworpen door de Heerenveense architect Jetze Sipma. De appartementen hebben een berging, parkeerplaats/carport, een ligplaats voor een boot en de meeste appartementen beschikken ook over twee balkons/dakterrassen. Ze variëren in prijs van 300.000 tot 850.000 euro. Voorlopig wordt er niet gebouwd. Het is wachten tot de Raad van State met een uitspraak komt voordat de eerste paal in de grond gaat.

Mieke van Veen