Watze van der Wal Sieraden opent nieuw bedrijfspand in de Midstraat

Joure - Precies tien jaar geleden begon goudsmid Watze van der Wal zijn bedrijf in de Torenstraat. Een decennium later opent hij samen met zijn vrouw Simone aan de Midstraat 1 hun nieuwe ruime bedrijfspand, passend bij de uniciteit en exclusiviteit van hun sieraden.

Watze en Simone waren al op zoek naar een nieuwe locatie. Watze: ,,Ons vorige onderkomen was gewoon te klein. Vorig jaar hebben we de titel Meestergoudsmid ontvangen en het is gewoon steeds drukker geworden de laatste tijd. In ons nieuwe pand hebben we de ruimte om goed te kunnen werken. Achter in de winkel is onze werkplaats, afgeschermd met glas. Zo kunnen klanten zelf onze manier van werken ervaren." Simone vervolgt: ,,We hebben nu meer ruimte om onze werkstukken te tonen, waardoor ze beter tot hun recht komen. Daarbij kunnen we onze klanten goed ontvangen en rustig met hen gaan zitten."

Watze: ,,Wij maken en ontwerpen onze sieraden zelf. Het is een proces waarin creativiteit en techniek elkaar vinden. Een sieraad moet technisch maakbaar en daarbij ook draagbaar zijn. 's Morgens komen we en dan liggen er een paar staafjes goud. Na een dag of langer is hier iets moois uit ontstaan. Goud is het edelmetaal waar we liefst mee werken. Het is sterker dan zilver, zodat we meer mogelijkheden hebben om iets te maken. Daarbij blijft het mooier."

,,Sieraden zijn altijd verbonden met emoties," vervolgt Simone. ,,Ze worden vaak geschonken bij bijzondere gelegenheden. Het mooie van ons vak is dat mensen altijd blij onze winkel verlaten. Zelfs al zijn de verhalen, die onlosmakelijk met bepaalde sieraden verbonden zijn, heel verdrietig."

,,Van oude sieraden van beppe kunnen wij bijvoorbeeld een bijzonder nieuw draagbaar sieraad maken of de as van een overledene kunnen we heel mooi verwerken in een werkstuk. Het zijn sieraden met ieder hun kostbare verhaal," besluit Watze.

,,Onze sieraden zijn uniek en zelfgemaakt. We kunnen er een stukje van onszelf inleggen en daar genieten we zelf ook van. We hebben een prachtig beroep."

Gea de Jong-Oud