Lisan (12) uit Joure in kerstmusical ‘Afke’s Elfde’

Joure - Joure Lisan Jukema krijgt een drukke kerstvakantie. Ze staat maar liefst acht keer in de musical ‘Afke’s Elfde (de geboorte van Grutte Pier)’ op het toneel van het Posthuis Theater.

De leerlinge uit groep 8 van de Wumkesskoalle uit Joure heeft sinds twee jaar musicalles bij Atrium in Sneek en vindt toneelspelen super leuk. Haar moeder las op Facebook dat je auditie kon doen voor een kerstmusical. Lisan twijfelde geen moment en mocht voor de zomervakantie auditie doen: ,,Ik vond het best spannend, er deden veertig kinderen auditie en we moesten zingen, dansen en acteren. Iedereen was super aardig.”

Afke’s Elfde is de titel van de nieuwe familieproductie van het Posthuis Theater. Lisan speelt hierin de vrolijke Anke, een van de 11 kinderen van Afke en Marten. De cast bestaat verder uit een mix van volwassen professionele acteurs en jonge amateurspelers uit Friesland. De oorspronkelijk uit Joure afkomstige cabaretier Ronald Smink schreef het script, Peter Sijbenga en Hans Wempe zorgden voor de muziek en de liedjes, Raymond Guzman voor de choreografie en Rieneke de Haan, ook uit Joure, regisseert het geheel. Naast Ronald Smink zelf staan Joop Wittermans, Theun Plantinga en Tet Rozendal op het podium. Het toneelgezelschap repeteert al sinds september, in het begin een dag in het weekend en de laatste weken twee keer per week.

‘Afke’s Elfde’ is een hilarisch kerstverhaal over Afke Maria en Marten Jozef die met hun tien kinderen in een klein huisje ergens in Friesland wonen. Afke verzorgt de kinderen en Marten werkt zich een slag in de rondte als Friese ‘klokkenmakker’. De zaak van Marten loopt ontzettend goed tot de komst van de Amsterdammers. Om de Friezen te onderdrukken mogen ze geen uiting meer geven aan hun eigen Friese cultuur. Door de Amsterdammers is de productie van de Fryske Dûmkes en zelfs de Beerenburg verboden. De man die nu regeert in Friesland is August Herodus Kaaskop. Een arrogante bluffer, gek op orgelmuziek, tulpen en kaas. En de Friezen die wel uiting geven aan hun cultuur worden door hem opgepakt. Doordat Marten van de Amsterdammers geen Friese staartklokken meer mag maken, leeft het gezin van Afke in ontzettende armoede. De kinderen moeten vaak zonder eten naar bed en als er eten op tafel staat, dan is het gortdroge ‘pareltjebrij’. Om te zorgen voor betere tijden, bidden Afke en Marten samen met hun kinderen elke avond richting de heilige Friese oppergod Gurbe. Ze vragen hem of hij de Messias kan sturen. De Verlosser, die zorgt dat de Amsterdammers worden verdreven en de Friezen weer in vrijheid kunnen leven.

Er zijn tot en met 30 december diverse voorstellingen in Heerenveen, en er volgen begin januari nog twee voorstellingen in Franeker. Zie voor de exacte speeldata en tijden de website: www.posthuistheater.nl.