Wilhelminaoord wisselt van eigenaar

SINT NICOLAASGA - Het Wilhelminaoord in Sint Nicolaasga is verkocht. GGZ Friesland maakte geen gebruik meer van het pand en heeft het hersteloord van de hand gedaan. Wat nu met het karakteristieke gebouw gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Het GGZ Friesland had in Wilhelminaoord de laatste jaren een herstelcentrum voor mensen met een psychiatrische aandoening, waarbij werken in de tuin een essentieel onderdeel was van het herstel.

Het rustoord is in 1903 gebouwd op initiatief van de vier ongehuwde zussen Van Eysinga, in een tijd dat veel politieke en sociale onrust heerste. Ook in Leeuwarden was veel armoede onder de arbeidersbevolking. Hier werkte een van de zussen in de slechtere wijken met arme en zieke mensen. Geïnspireerd door haar ervaringen wilde de vrouwen een tehuis stichten. Op het boscomplex in Sint Nicolaasga konden de oververmoeide vrouwen en meisjes tot rust komen. Het tehuis is vernoemd naar de moeder van de freules.

In 1925 is Wilhelminaoord overgedragen aan het Sint Anthonygasthuis in Leeuwarden. Vijfentwintig jaar later waren er slechts een tiental patiënten in een tehuis bedoeld voor veertig mensen. Het dure gebouw kwam in handen van de Provincie en later naar GGZ Friesland. In 2005 startte de GGZ nog met een nieuw project: Herstelcentrum Wilhelminaoord.