Leden Reddingsbrigade Lemmer doen examen overlevingszwemmen

LEMMER - Leden van Reddingsbrigade Lemmer hebben afgezwommen voor hun overlevingsbrevet.

Naast de opleiding tot een brevet van de K.N.B.R.D.-lijn wordt van september tot en met december altijd opleiding gegeven in het overlevingszwemmen. Bij deze brevetten gaat het erom dat je jezelf leert redden en kunt overleven in noodsituaties. Hierbij is het opbouwen van conditie belangrijk. Afhankelijk van de leeftijd werd voor diverse afstanden gezwommen. Deze varieerden van 400 meter tot drie kilometer. De brevetten, waar diverse technieken aan bod kwamen en examen in afgenomen is, zijn zwaardvis brons, zilver en goud en dolfijn brons, zilver, goud en diamant.

Bij de dolfijndiploma’s werd door de kandidaten met regenkleding, regenlaarzen, winterjas en sjaal gezwommen. De regenkleding werd door de kandidaten gebruikt om een drijfmiddel te maken om hier een afstand mee te zwemmen en te blijven drijven. Verder moest de huddle houding uitgevoerd worden. Hierbij neemt men met een groep een houding aan die ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk warmteverlies is. Bij de andere brevetten moest op de rug onderwater gezwommen worden, een voorwerp van de bodem gehaald worden, met een geblindeerde duikbril een opdracht worden uitgevoerd, werd een ijsongeval nagespeeld en geoefend met een omslaand bootje. Voor de jonge redders betekende dit een diversiteit aan onderdelen. Onder grote publieke belangstelling werd het examen onder toezicht van de officials afgenomen. Na het examen bleek dat alle kandidaten geslaagd.

Naast de examens verzorgde Reddingsbrigade Lemmer in december ook de E.H.B.O. tijdens het Dickensfestijn. Ook hebben enkele leden van de reddingsbrigade samen met alle reddingsbrigades uit heel Nederland zich ingezet voor de inzamelingsactie Serious Rescue. Met de actie Serious Rescue haalden reddingsbrigades met een driedaagse vaartocht van Gouda naar Breda geld op voor het goede doel van de 3FM actie Serious Request.