‘Contact met de buren is belangrijk’

JOURE - Een vijfentwintig vrouwen zitten deze vrijdagmorgen met elkaar aan tafel bij Kleurrijk Miks in Joure. Het is een mengelmoes van afkomsten. Vandaag staat praten over de huidige maatschappij op het programma. Want hoe gaat het met je? En wat kan er beter?

Het blijken vragen te zijn met zware lading. ,,Joure is een vriendelijk dorp. Maar vrienden maken is lastig’’, zegt een van hen. ,,Ik mis het contact met anderen.’’ Een andere vrouw probeert haar op weg te helpen. ,,Je kan zelf heel veel doen tegen eenzaamheid. Ga samen sporten of koken en maak vooral contact met je buren. Goed contact hebben met je buren is belangrijk. Je moet niet bang voor elkaar zijn.’’ Dat mensen banger voor elkaar worden, is iedereen opgevallen. De huidige situatie in Nederland baart veel vrouwen dan zorgen. Zij merken spanningen op straat. Een aantal vrouwen is de afgelopen tijd lastig gevallen. ‘Ga terug naar je eigen land’ roepen ze volgens hen. Ook in sommige winkels in Joure blijkt niet iedereen welkom te zijn. Personeel loopt hen achterna. Het valt een Nederlandse deelneemster op dat de vrouwen wel hun mannetje staan. ,,Ze zeggen er wat van en blijven bij die winkels kopen. Ik weet niet of ik dat had gekund.’’

Kleurrijk Miks vindt iedere laatste vrijdagochtend van de maand plaats bij Miks Welzijn aan de Brugstraat in Joure. KleurrijkMiks is een informatieve en gezellige ontmoetingsactiviteit, gericht op vrouwen van zowel Nederlandse als niet Nederlandse afkomst, van jong tot oud. Tijdens deze koffieochtenden kunnen vrouwen elkaar (beter) leren kennen, van elkaar leren en samen dingen doen. Meer informatie is te verkrijgen bij Rosalie de Konink van Miks, bereikbaar via 0513-414593, op dinsdag, woensdag en donderdag.

Brenda van Olphen