Leren programmeren in bibliotheek

JOURE - Rechterhand pak hagelslag, rechterhand houdt hagelslag boven brood, rechterhand houdt hagelslag schuin. Dina Eringa geeft een praktisch voorbeeld van hoe je programmeren tastbaar kunt maken. Samen met een groep vrijwilligers zet zij zich in om kinderen alles te leren over de digitale wereld met Coderdojo.

Half maart begint ook in bibliotheek Joure de Coderdojo. Kinderen tussen de zeven en zeventien jaar oud kunnen hier leren programmeren. Een keer in de maand op vrijdagmiddag van 15.00 uur tot en met 17.00 uur krijgen ze les. De kinderen gaan bij de Coderdojo apps ontwikkelen, spelen met technisch lego, programmeren robotjes, zetten kleine moederboards in elkaar en kunnen aan de slag met een 3D printer. Iedere les kent een andere thema.

Het idee voor de Coderdojo is een aantal jaar geleden ontstaan in Ierland. Twee jaar geleden is het ook in Nederland opgepikt. ,,Kinderen doen tegenwoordig op school nauwelijks nog proefjes met water of met stroom’’, vertelt Eringa. ,,Zo moet je deze lessen ook zien. Want kinderen moeten zich kunnen redden in de maatschappij. En programmeren is eigenlijk niet meer dan logisch nadenken.’’ Eringga haalt het voorbeeld aan van haar collega in Sneek. ,,De kinderen kregen de opdracht om hagelslag op hun brood te doen. ,,Stap voor stap moesten omschrijven hoe ze dat resultaat behaalden. Rechterhand pakt het doosje hagelslag, rechterhand gaat omhoog, rechterhand blijft boven brood zweven, rechterhand houdt doosjes schuin. Het werd wel hilarisch, want als je niet op tijd stopte, dan had je alle hagelslag op het bord. Op deze manier wordt het programmeren stap voor stap uitgelegd.’’

Omdat het project geheel draait op vrijwilligers, is deelname aan Coderdojo gratis. Dat maakt het programmeren toegankelijk voor iedereen. Om de Coderdojo in Joure doorgang te laten vinden, heeft de bibliotheek nog enkele begeleiders nodig. Om vijftien kinderen les te kunnen geven, zijn minstens drie vrijwilligers nodig. Tot nu toe is er één aanmelding. De organisatie zoekt mensen die het leuk vinden om hun kennis over programmeren te delen en de workshops wil geven. Vrijwilligers zonder deze technische kennis kunnen helpen als mentor of assistent.

Brenda van Olphen