Plusklasleerlingen in gesprek met ouderen over milieu

Joure - Drie leerlingen van de plusklas Lytse Mienskip/Westermar skoalle uit Joure hebben vrijdagmiddag de senioren van de Flecke uitgedaagd om na te denken over het milieu.

Ze deden eigenlijk mee aan de wedstrijd ‘Elk talent telt’, maar waren niet door naar de finale. Jorick Manjé (9), Marij Post (10) en Danique Duijnker (10) vonden het toch belangrijk om hun opgedane kennis te delen. Juf Aukje zocht contact met de Flecke. Hier werden ze met open armen ontvangen.

Een beetje zenuwachtig zijn ze wel. Met rode blosjes op de wangen wordt de presentatie gestart. De ‘bejaarden’ dachten even achterover te kunnen leunen, maar moeten al gauw aan de slag. Want hoe denken zij over het milieuprobleem? En hebben zij een oplossing voor de "plastic soep"?

De deelnemende ouderen doen goed mee. Op weg geholpen door andere kinderen van de Plusklas, weten de senioren veel antwoorden te bedenken. ,,Vroeger kregen wij op zondag een papieren zakje met koekjes’’, reageert een deelneemster op de vraag over recyclen. ,,’s Avonds schudde je de kruimels eruit en werd het zakje voor je broodjes gebruikt.’’ De kinderen zijn geïnteresseerd in het antwoord. Het lijkt hun een goed idee om dit weer te gaan doen.

Het memory-achtige spel dat volgt valt in de smaak. Het plaatje met de wastobbe rakelt oude herinneringen op, maar het digiboard zegt de senioren helemaal niets. ,,Krijtjes, ja. Die gebruikten wij. Maar de tijd gaat tegenwoordig zo snel. Tegen de tijd dat ik iets van de techniek begrijp, is het alweer verouderd’’, zegt een man.

Twaalf weken hebben ze aan de presentatie gewerkt. ,,We wilden geen les gaan geven’’, vertelt Danique. ,,We wilden ze gewoon een leuke middag geven.’’ Voor de drie is de kous qua milieuproblematiek nu voorlopig af. Een vervolg zit er niet in. ,,Nee, dit is nu klaar. We gaan nu weer wat anders doen’’, besluit Jorick.

Brenda van Olphen