Door de steegjes van de Midstraat

JOURE - Kruissteeg, Simonssteeg, Geelgieterssteeg en de Roskamsteeg zijn een kleine greep uit de stegen van de Midstraat in Joure. Het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân heeft alle stegen in beeld gebracht. Op zondag 26 maart presenteren zij hun bevindingen in een film met als bioscoop de Doopsgezinde kerk.

In de twee uur durende film ‘Als stegen konden vertellen… ‘ wisselen oude foto’s af met recent gefilmd materiaal. Oude bedrijven en oud bewoners komen aan bod. De research zorgde voor een goed inzicht achter de Midstraat. ,,Er bevindt zich een hele rare infrastructuur achter de winkelstraat’’, vertelt Hanneke Staal.,,Daar verbaasde ik mij echt over. Als je zo alle stegen langsgaat, besef je dat er een heel leven achter de Midstraat is dat allemaal verscholen ligt.’’

Staal heeft de film ingesproken. Op rustige toon vertelt ze de wetenswaardigheden van de Elleboogjes en de Vissteeg. Want hoe kwamen deze doorgangen aan hun naam? En welke omwonenden waren er eigenaar van. Veel van de film is gebaseerd op het boek van Marten Buis over Joure. ,,Van die kennis hebben wij dankbaar gebruik gemaakt’’, gaat Staal verder. Zijn tekeningen in het boek ‘Binnenpaden en Buienbeentjes in de oude Vlecke Joure’ zijn dan ook veelvuldig verwerkt in de film.

Het idee voor de steegjes film is een paar jaar geleden deels ontstaan na een soortgelijk landelijk project. Later is het idee ingepast in het jubileumjaar van het museum. Uiteindelijk is ruim twee jaar werk van Hanneke Staal, Tjerk Algera, Jaap Halma, Hans Nijdam en Henk Hoekstra samengevoegd in deze steegjes film.

Als stegen konden vertellen… Filmvertoning van stegen aan de Midstraat van Joure, zondagmiddag 26 maart om 14.00 uur in de Doopsgezinde kerk van Joure, toegang € 7,50 inclusief koffie of thee.

Brenda van Olphen