Boete voor veroorzaker dodelijk ongeval Joure

LEEUWARDEN/JOURE - De 75-jarige man uit Zwolle die op 3 augustus 2015 bij het verkeersplein Joure een dodelijk ongeval veroorzaakte, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van 750 euro en een rijontzegging van een half jaar.

In tegenstelling tot de officier van justitie oordeelde de rechtbank dat de Zwollenaar niet 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend' heeft gereden. Volgens de rechtbank heeft de Zwollenaar het ongeval in een moment van onoplettendheid veroorzaakt. Dat is een veel zwakkere kwalificatie dan de officier van justitie twee weken geleden aan het ongeval gaf.

De officier eiste de maximale werkstraf -240 uur- en een rijontzegging van een jaar. De Zwollenaar kwam vanuit de richting Heerenveen toen hij met hoge snelheid achterop een zwarte Honda van een 67-jarige man uit Groningen botste. De Groninger overleed ter plekke. Een tienjarig kleinkind dat bij hem in de auto zat, bleef nagenoeg ongedeerd. De Honda raakte een andere auto. Twee inzittenden van deze auto raakten gewond. De Zwollenaar verklaarde dat hij de file pas op het laatste moment heeft gezien. Hij heeft nog op de rem getrapt, maar het was al te laat. Tot vlak voor de file reed hij met zijn Opel bestelbus achter een andere bestelauto.

De man heeft zich twee weken geleden na de zitting met de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer verzoend. Hij zat er heel erg mee dat door zijn toedoen iemand het leven heeft verloren.

Verslag: Renze van der Sluis

Lees ook: Eis maximale werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval Joure