Meten, bewegen en construeren door basisschool Twa Fjilden tijdens de Grote Rekendag

JOURE - Op openbare basisschool Twa Fjilden in Joure stond 22 maart in het teken van rekenen. Het thema van het Open Huis was daarom ook: ‘op openbaar onderwijs kun je rekenen!’

Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 tot en met 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek. Doel van de dag is leerlingen onderzoekend te laten rekenen, want zelf ontdekken levert inzicht op en niet onbelangrijk: het maakt rekenen leuk.

Het thema de Grote Rekendag 2017 was ‘Meten, bewegen en construeren. Kinderen en ouders zijn in de week voor deze dag hun buurt al in gegaan om te zoeken naar cijfers in de omgeving. De kinderen waren zeer vindingrijk en kwamen met foto’s van onder andere paardenboxen, verkeersborden, straatlantaarns en huisnummers. Van deze foto’s zijn collages gemaakt die in de lokalen zijn opgehangen. Tijdens de opening van de Grote Rekendag vormden alle 130 leerlingen met hun huisnummer een lange ‘straat’ op het schoolplein. De leerlingen zochten hierbij zelf de plaats van hun huisnummer op.

Voor bezoekers, ouders en andere familieleden werd het lied ‘Cijferfestival’ gezongen. Vervolgens mocht iedereen mee de klas in om te ervaren hoe een dag op school verloopt. In de klassen werd de eigen omgeving verkend en onderzocht door meet- en meetkunde activiteiten. In de groepen 1 en 2 zijn voorwerpen uit het klaslokaal gemeten, voorwerpen gewogen en de afstand tussen dierenhokken gemeten. De groepen 3 en 4 gingen aan de slag met de plattegrond van het lokaal en speelden rekenspelletjes in een circuit. De groepen 5 tot en met 8 hebben zich beziggehouden met het ontwerpen van een vakantiepark.