Rosanne Beijk eerste op viergangenproef V3

SPIER - Spier stond zondag in het teken van de IJslandse paardensport. Bij de familie Holthaus-Bosma werd de eerste kwalificatie wedstrijd verreden. Van heinde en ver kwamen de combinaties op dit evenement af. Onder andere om zich te kwalificeren voor de Nederlandse Kampioenschappen in de hoogste sportklassen A en Ben/of om zich te kwalificeren voor de hoogste sportklasse A.

De 23 jarige Anne-Jet White uit Rijs overtrof haar stoutse verwachtingen metSilfrifráHákoti. In de op een na hoogste sportklasse reed deze combinatie een spectaculaire proef met geweldig veel temperament en uitstraling. Hiermee verdiende ze terecht de hoogste score van die dag. En tot haar eigen verrassing behaalde ze met dit eerste optreden de door haar felbegeerde sport A sportpunten. Ook de 14-jarige Rosanne Beijk uit Langweer deed goede zaken in Spier. Ze won de viergangenproef V3 (C klasse) in de jeugdklasse (tot 18 jaar) en eindigde op de tweede plek in haar töltproef T5 (C klasse). Een uitstekende prestatie voor deze jonge sportruiter.

Meer dan vijftig combinaties, die alle vier sportklassen vertegenwoordigden, en zelfs uit Duitsland naar het Drentse Spier afreisden, streden om de winst. Friesland deed het uitstekend: Naast Rosanne Beijk, ging de nog maar 12 jarige Jilles de Vries uit Hindeloopen er met de winst vandoor in de T8 töltproef (sportklasse D) met Syrpa frá Wyler. Meike de Graaf, 14 jaar en woonachtig in Joure, schreef de T5 töltproef (sportklasse C) op haar naam in de jeugdklasse (tot 18 jaar). In de vijfgangenproef F2 (sportklasse B) behaalde ze dik verdiend de 2de plek in de jeugdklasse. In beide proeven reed zijVafi frá Fitjum.

De 23 jarige Anne-jet White was zondag een klasse apart. Met Silfri, het paard van haar zus Charlotte White, reed ze een magnifieke töltproef die beloond werd met een super 6,23. Anne-jet haar eigen paard Sprettur is momenteel niet fit en daarom komt ze dit seizoen met Silfri uit. Deze 13 jarige sneeuwwitte ruin liet een töltproef van allure zien, een genot om naar te kijken. Anne-jet had zelf de lat niet zo hoog liggen voorafgaand aan de wedstrijd. Ze vormt notabene nog maar drie weken een combinatie met dit natuurtalent. ,,Het was spannend in het laatste deel van de proef toen ik de teugels helemaal los moest laten. Silfri heeft altijd de vaart erin en hem dan taktzuiver door zijn lijf te laten lopen, valt niet mee. De langzame tölt, het tweede onderdeel van deze proef is zeker nog voor verbetering vatbaar. Daar gaan we hard aan werken’’, zo vertelt Anne-jet stralend. Deze eerste wedstrijd belooft nog wat voor dit seizoen, dat vooral in het teken staat van de Wereld Kampioenschappen, die dit jaar in Nederland gehouden worden. In ieder geval gaat Anne-jet de selectiewedstrijden voor de WK met Silfri rijden. Deelname aan de WK is natuurlijk een droom, zo ook voor Anne-jet, die zich overigens hier niet blind op staart. Daarvoor is deze Friezin nuchter genoeg om zich te realiseren dat ze met deze jonge combinatie nog een weg te gaan heeft.