Knappe inhaalrace brengt Jousters in laatste seconde naast WIK’34

JOURE - Vers in het geheugen ligt waarschijnlijk nog de heroïsche 6-1 overwinning van Barcelona op PSG, 8 maart jongstleden. Iets langer geleden was de finalereeks in de Amerikaanse basketbalcompetitie in 2016, na een 3-1 achterstand in wedstrijden wonnen de Cleveland Cavaliers met 3-4.

Het bekendste voorbeeld van een weergaloze inhaalrace – want dat hebben deze drie voorbeelden met elkaar gemeen – is de overwinning van Liverpool op AC Milan in de finale van de Champions League in 2005. Na een 3-0 stand voor AC Milan bij rust, werd het in de tweede helft gelijk en won de ploeg uit Liverpool na strafschoppen. Joure deed op de 1e van april een serieuze gooi om ook in dit rijtje opgenomen te worden. Na een lachwekkende eerste helft waar zo’n beetje alles misging, wist het de tweede helft als herboren te spelen.

De goals vielen in de beginfase makkelijk, al snel stond er een 2-2 score op het bord. De thuisploeg wist iets makkelijker de korf te vinden en kwam op de eerste serieuze voorsprong van de wedstrijd, 5-2. Tot twee keer toe werd er daarna echter een strafworp gemist aan Jouster zijde, en daar zou het niet bij blijven. Het bleek het startsein van een foutenfestival. Goedbedoelde acties werden door teamgenoten niet begrepen en de lange ledematen van de tegenstanders bleken ook grote obstakels tijdens het gooien. De bezoekers modderden maar wat aan en zagen ondertussen WIK steeds verder uitlopen. Na nogmaals twee gemiste strafworpen daalde het vertrouwen tot onder het vriespunt. De rust werd bereikt met maar zes goals voor Joure tegen dertien voor WIK.

Ontluisterend, wilden de Jousters niet kampioen worden? In de kleedkamer was er echter geen sprake van een slechte stemming, schuldbewust wilde Joure in de 2e helft laten zien waar het wel toe in staat was. Dat de bezoekers over een flinke portie weerbaarheid beschikten bleek ook wel de eerste minuten van de 2e helft, van 13-6 werd het 16-6. De schouders gingen er toen onder en ineens begon het te lopen. Er werd weer voor elkaar gewerkt en elk doelpunt, elke actie werd gevierd. In de eerste helft werd er nog collectief gefaald, in de 2e helft werd er collectief gevochten. Punt voor punt kwam Joure dichterbij. Strafworpen werden nu wel gescoord en het plezier straalde eraf. Op 18-17 leek WIK een belangrijk doelpunt te maken maar door twee scores van Joure werd het na een lange tijd eindelijk weer gelijk, 19-19. Met nog enkele minuten te gaan kwam de thuisploeg wederom op voorsprong maar de Jousters wisten zich nog één keer op te richten, in de allerlaatste seconden stelde Joure nog een punt veilig, 20-20.

Een magistrale 2e helft bracht Joure uiteindelijk nog een punt maar het is onnodig puntverlies, de achterstand op de nummer 1 Boelenslaan/It Fean loopt steeds verder op. Aankomende zaterdag is er geen wedstrijd voor de selectie, de week erna volgt de belangrijke uitwedstrijd tegen NQL in Rinsumageest.

Martijn van Dijk