Ballonvaarder vestigt wereldrecord door kanaaloversteek per ballon

SINTJOHANNESGA - Ballonvaarder Johannes Kooistra uit Sintjohannesga heeft een wereldrecord weten te vestigen door als één van de 85 deelnemers per ballon het kanaal over te steken van Dover naar Calais.

Nog nooit voer zo’n grote groep luchtballons samen over het 60 kilometer brede stuk water. Voor de oversteek was het weer perfect, een noordwestenwind van ongeveer 30 kilometer per uur.

Anderhalve maand heeft de groep ballonvaarders met deelnemers uit heel Europa standby gestaan voor het juister weer. Vorige week woensdag kwam er een allert mail voor de oversteek van vrijdagmorgen. Donderdagmorgen was het initial green en donderdagmiddag definitief code groen voor het vertrek.

Donderdagavond vertrok ballonvaarder Kooistra met zijn team bestaande uit Nynke Vellinga en Brecht Witteveen naar Calais om daar met andere deelnemers de boot te nemen naar Dover en vervolgens naar het opstijgterrein te rijden dat vlakbij de kust lag. Na een kort nachtje was de start om 7 uur in de morgen en na 2 uur en 15 minuten was de landing in Calais.

De vaart ging over het Castle of Dover, het grootste kasteel van Engeland, gebouwd in de 12 eeuw en wordt beschreven als “de key to England”, en na het passeren van de beroemde witte krijtrotsen begon de oversteek. Een prachtige tocht samen met 84 andere collega’s onder perfecte omstandigheden. Tijdens de hele ballonvaart was het verplicht te varen in speciale pakken zodat als je al in het water terecht zou komen niet direct onderkoeld zou raken, de pakken werden gehuurd van de vliegbasis in Den Helder.

Een ballonvaart over het kanaal van Engeland naar Frankrijk wordt door veel ballonvaarders als een vaart gezien die je eens in je leven moet maken net als een ballonvaart over de Alpen. Er zijn plannen om het record weer te gaan verbreken en dan is de ballonvaarder van het Noordelijk Ballonvaartcentrum weer van de partij.

Tekst: Pieter Kooistra