Twintig FNV jubilarissen gehuldigd

JOURE - Een twintig FNV jubilarissen hebben donderdag in Partycentrum ’t Haske in Joure een onderscheiding mogen ontvangen. De leden van de FNV waren allen 25 jaar of langer lid van de vakbond.

Een kwart eeuw lid zijn A. Faber, A. Groenhof en G. de Vries. Veertig jaar lid zijn S. Blaauw, G. Bongers, T. Bos - Ponne, B. Van Hes, R. Terpstra, P. Vennik en H. van der Wal. Vijftig jaar lid zijn G. Celso, F. van Dijk, J. Oud, J. Schilstra. D. de Leeuw is zestig jaar lid van de FNV.

,,Vroeger werden mensen uit idealisme lid’’, vertelt Fettje Lankman-Nicolay van Lokaal FNV De Fryske Marren. ,,Tegenwoordig worden mensen pas lid als ze de vakbond nodig denken te hebben. Dat is wel een groot verschil in de generaties.’’ Opvallend is het hoge aantal vrouwen dat sinds vorig jaar jubileert. De groep die 25 jaar bij de vakbond zit is een behoorlijke categorie geworden. Volgens Lankman is dat ook omdat vrouwen het lidmaatschap van de overleden man kunnen overnemen. ,,En de onderscheiding heeft een bepaalde emotie voor diegene. Er zitten altijd een hoop herinneringen aan vast.’’

Het lange lidmaatschap weidt ze aan de dienstverlening van de bond. Van de belastingservice en de rechtsbijstand kan een leven lang kosteloos gebruik worden gemaakt, ook na het pensioen.