Ervaringen omvormingen groen in beeld

JOURE - Ruim vijftig inwoners uit alle delen van de gemeente bezochten woensdagavond 11 april de bijeenkomst van Vereniging Moai Skarsterlân over bomen, bomenbeleid, bomenpraktijk en monumentale bomen.

Op deze avond bleek dat zowel de burgers als ook de gemeente moeten leren om beter met elkaar te communiceren over groenplannen. De gemeente organiseerde inloopbijeenkomsten, maar inwoners lieten het daar afweten. Reacties uit het publiek wezen erop dat burgers grote moeite hebben om zich een voorstelling te maken van wat er staat te gebeuren. Op het moment dat de werkzaamheden van start gaan, is de schrik dan ook groot.

Het verdwijnen van de kapvergunning werd deze avond als een fout besluit ervaren. ‘Nu de gemeente zo rigoureus kapt, raken ook sommige inwoners geïnspireerd om fraaie, oude bomen op hun erf te kappen’ is de Vereniging Moai Skarsterlân van mening. Een kapvergunning maakt een gesprek vooraf noodzakelijk en vaak kan een particulier geholpen worden de boom voor de gemeenschap te behouden. De aanwezige raadsleden opperden om het gemeentebeleid zoals uitgezet in ‘een andere kijk op groen’, grondig met de betrokken burgers te evalueren en waar nodig bij te stellen.

Na de pauze hield Jan Mauritz, bomendeskundige en extern adviseur van de gemeente, een verhaal over monumentale bomen in De Fryske Marren. De zaal werd uitgedaagd te bedenken waar de getoonde bomen staan. Vele parels werden aan het publiek getoond en Bart Driehuijs van de gemeente wist interessante informatie over deze bomen toe te voegen.

Vereniging Moai Skarsterlân is voornemens eind voorjaar-begin zomer een excursie langs bomen te organiseren.