Raku workshop

Joure - Rosa Pennings, docent Keramiek bij CvK It Toanhûs, start op 1 mei met een serie Raku workshops. Raku vindt zijn oorsprong in Japan. Het woord Raku betekent vreugde, geluk en ongedwongenheid.

Op 2 ochtenden of avonden ga je twee tot drie werkstukken maken met Raku klei. Deze klei bevat zilverzand (of grove chamotte) hierdoor zijn de werkstukken beter bestand tegen de grote temperatuurverschillen. Nadat het werk is gemaakt en gedroogd wordt het eerst biscuit gebakken in de elektrische oven.

Na enkele weken volgt de stookdag in Terkaple; op deze dag worden de werkstukken geglazuurd met speciale Raku glazuren en daarna gestookt in de Raku oven (gasgestookt) in de buitenlucht.

De Raku werkstukken worden in opgestookt tot 1000˚C . Vervolgens worden de voorwerpen met een tang uit de oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok gaat de glazuurlaag scheuren. Hierdoor ontstaat het typische craquelé effect. Direct hierna gaan de voorwerpen in een zaagselton, deze wordt met een deksel afgesloten. De vlam dooft en er ontstaat rook. Deze rook dringt in de ontstane haarscheurtjes in het glazuur en de craquelé wordt zichtbaar, waar geen glazuur zit wordt de klei grijs tot zwart. Na een half uur kan het werk uit de ton, het roet kan verwijderd en het eindresultaat is daar.

Kijk voor verdere informatie, data en aanmelden op de website www.toanhus.nl.