Herdenkingen 4 mei in De Fryske Marren

Joure - Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Ook in gemeente De Fryske Marren vindt op diverse plaatsen een herdenking plaats.

In overleg met de lokale comités is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig om een krans te leggen en op een aantal plaatsen ook een herdenkingstoespraak te houden.

In Joure is de herdenking middels een stille tocht vanaf de Hobbe van BaerdtTsjerke naar het park Herema State waar de kranslegging plaatsvindt. Burgemeester Fred Veenstra houdt hier een toespraak. Kinderen lezen gedichten voor naar aanleiding van de gedichtenwedstrijd rond het thema ‘vertrouwen’. Muzikale omlijsting is door de Jouster Fanfare.

In de kom van Ouwsterhaule vindt nabij de kerk en het monument van Jetze Veldstra de jaarlijkse dodenherdenking van de Ouwster-Trijegeaën plaats met muzikale omlijsting door muziekvereniging Excelcior.

In Rottum begint de herdenking op het kerkhof aan de Binnendijk te Rottum. Leerlingen van basisschool De Ynset leveren hieraan een bijdrage.

In Scharsterbrug begint bij de Nederlands Hervormde Kerk een stille tocht naar het gedenkteken bij de brug in de Hollandiastraat.

In Sintjohannesga en Rotsterhaule is de samenkomst op de parkeerplaats van De Griein Sintjohannesga. Vanaf daar gaat de stoet richting de begraafplaats naar het oorlogsmonument voor Richard Jung, waar ook de herdenking plaatsvindt.

In Sint Nicolaasga start de stille tocht bij het Zalencentrum naar het monument, waar enkele muziekstukken worden gespeeld door Crescendo en sprekers zijn.

In Terherne is de afvaart bij de Harbour Club Terherne aan de Buorren, naar het monument bij de oude sluis. Het monument bij de sluis is geadopteerd door de schoolkinderen van basisschool It Kampke en groep 7 en 8 draagt een zelf geschreven gedicht voor.