Viering honderdste geboortedag Ella Fitzgerald

Joure - Radio Spannenburg besteed zondag 14 mei aandacht aan de honderdste geboortedag van Ella Fitzgerald. Op dinsdag 25 april was het honderd jaar geleden dat de Amerikaanse zangeres werd geboren. Ze wordt beschouwd als één der grootste jazzvocalisten ooit en werd dan ook geroemd als de First Lady of Song.

Nadat ze als 17-jarige als vaste zangeres was opgenomen in het orkest van bandleider Chick Webb besloot ze na diens dood solo verder te gaan en maakte ze een begin met een glanzende carrière met vele, vele hoogtepunten en maar liefst veertien Grammy Awards. Aanvankelijk stond ze onder contract van het label Decca maar onder die vlag kon ze als zangeres nauwelijks groeien door een slecht en beperkt repertoire.

Vanaf 1949 ontfermde de beroemde impresario Norman Granz zich over haar en liet haar deelnemen aan de rondreizende concertreeks Jazz at the Philharmonic waardoor miss Fitzgerald wereldwijd roem en bekendheid verkreeg. In 1955 tekende ze bij het Verve label van Granz een contract voor het opnemen van een aantal songbooks met muziek van onder meer Cole Porter, George en Ira Gershwin, Harold Arlen en Duke Ellington. Vanaf 1956 kwam haar carrière in een stroomversnelling en werkte ze met grootheden als Oscar Peterson, Roy Eldridge, Count Basie, Nelson Riddle, Duke Ellington, Louis Armstrong en vele anderen. Helaas kreeg Ella Fitzgerald vanaf 1970 te kampen met diabetes ten gevolge waarvan ze langzamerhand blind werd. Eind 1992 had ze haar laatste publieke optreden. In 1996 overleed ze op 79-jarige leeftijd. Het Nederlands Jazz Archief heeft deze grote jazz-zangeres geëerd met de uitgave van een cd waarop twee concerten die Fitzgerald in 1957 en 1960 gaf in het Amsterdamse Concertgebouw.

Behalve dat er nu een kersverse cd in de winkel ligt, wordt Ella’s honderdste geboortedag over de hele wereld gevierd met reeksen concerten en talloze radio-uitzendingen. Radio Spannenburg gaat op zondag om 12.00 uur ruime aandacht schenken aan deze beroemde zangeres in hun programma Jazztime.