Gevallen soldaten herdacht bij Bentheimerbrug: foto's

COEVORDEN/JOURE - De datum 10 mei 1940 staat in het geheugen gegrift van Sipke Beetstra uit Joure. De 97-jarige Friese veteraan vocht die dag samen met andere soldaten tijdens de inval van Duitse soldaten. Coevorden werd begin april 1945 bevrijd.

Door Kristian Elders De soldaten Bernardus Drenth en Jitse Veenstra sneuvelden tijdens de inval. Onder anderen zij werden woensdagmiddag herdacht bij het monument naast de Coevorder Bentheimerbrug. Net als alle andere omgekomen mensen tijdens de bezetting en bevrijding. Onder anderen de volledige namen Bernardus Drenth en Jitse Veenstra zijn verwerkt in het monument. De Last Post klonk bij de brug voordat door de aanwezigen stilte in acht werd genomen. De Coevorder historische vereniging Stadt en Heerlickheydt organiseert de jaarlijkse herdenking en telkens helpt scholengemeenschap De Nieuwe Veste mee. Vier leerlingen uit 4 vwo - Britney Sieben, Annemieke Kah, Yentel van Rijt en Mylène Andriol - droegen hun steentje bij door bloemen te leggen en een gedicht voor te dragen. Het viertal liep vanuit woonzorgcentrum De Voorde mee naar de herdenking voorbij de brug. Net als vorig jaar was ook burgemeester Bert Bouwmeester aanwezig. Hij legde bloemen bij het monument namens het college van burgemeester en wethouders.

Plechtigheid

In De Voorde praatten Bouwmeester en Beetstra bij voordat de plechtigheid begon. De Fries kreeg een herinneringsmunt - deze is in 1995 gemaakt door Havenvereniging Coevorden ter ere van vijftig jaar bevrijding - van de historische vereniging. De organisatie regelde koffie, thee en taart voor alle aanwezigen. Beetstra zei later bij het monument dat hij de gebeurtenissen in Coevorden nooit zal vergeten. “De band tussen deze stad en mijzelf kan ik niet onder woorden brengen. Heel erg bedankt voor jullie belangstelling en het medeleven. Ik hoop dat we deze herdenking ook volgend jaar samen kunnen beleven.” Bouwmeester: “Wat mij betreft heeft dit monument eeuwigheidswaarde. Dit monument en deze herdenking geven een gezicht aan deze geschiedenis. Laten we de verhalen blijven overdragen. Daarom is het belangrijk om te herdenken. Ik ben altijd blij om bij deze herdenking te kunnen zijn.” Britney Sieben (16) droeg het eerste deel van het gedicht voor. Een titel heeft het gedicht niet. “Vrijheid zou wat mij betreft een goede titel zijn”, zegt de Dalense. Zij is geïnteresseerd in geschiedenis. De vier leerlingen maakten het gedicht overigens samen. “We zijn trots op het resultaat. Dit gedicht geeft duidelijk weer wat wij vinden en duidelijk willen maken."