Vier maal zilver voor Leirissa Gym

ALMERE - In Almere vond afgelopen zaterdag vond het jaarlijkse NK karate van de bond IBF (Internationale Budo Federatie) plaats. Ondanks dat het om een Nederlands kampioenschap ging, waren er ook deelnemers uit Duitsland en België die aangesloten zijn bij het IBF.

’s Ochtends stonden de kata’s (demonstratievorm) op het programma en ’s middags de gevechten. Leirissa Gym deed met een team van 5 personen (Ron Huizinga en Atsje Wind uit Heerenveen, Mike Floothuis uit Gersloot en Roos & Joyce de Wilde de Ligny uit Joure)aan het ochtendprogramma mee.

Als eerste waren de teamkata’s aan de beurt. Met drie personen laat je tegelijk dezelfde kata zien. De moeilijkheid zit in het feit dat iedereen tegelijk dezelfde beweging moet maken. Met een vierde plaats vielen Atsje, Ron en Roos net buiten het podium.

Bij de wapenkata voor heren deed Ron mee. Hij liet zien hoe je een wandelstok kunt gebruiken als je aangevallen wordt. Dit leverde hem een goede score en een mooie tweede plek op net na een Duitse deelnemer die een kata met een katana (zwaard) liet zien. Joyce, nog steeds geplaagd door blessures, liet bij de junioren tot en met de groene band een goede, strakke kata zien en behaalde daarmee een mooie vijfde plek.

Door een fout in de planning werd Roos voor zowel haar kata als haar wapenkata verwacht. Bij haar gewone kata haalde ze hele hoge punten. Hiermee had ze een gedeelde eerste plaats met een Belgische dame. Er is echter maar één eerste plek, waardoor ze nog een keer moest optreden. Dat kon pas nadat ze haar wapenkata met bokèn (houten zwaard) had uitgevoerd. En wat bleek? Ook daar had ze een gedeelde eerste plek, nu met een Duitse jongeman die ook een bokèn als wapen mee had gebracht. Ze heeft vervolgens haar twee kata’s, al pendelend van de linker- naar de rechterkant van de zaal, nog een keer uitgevoerd. Helaas bleek in beide gevallen dat ze genoegen moest nemen met zilver wat natuurlijk een prachtig resultaat is.

Atsje kwam uit in een poule voor 16 jaar en ouder. Ze kreeg een hoge score voor haar goed uitgevoerde kata, maar zij viel helaas net buiten het podium. Als laatste was de seniorenpoule heren aan de beurt waar Ron en Mike hun kata lieten zien. Ook hier ging Ron met het zilver naar huis en moest Mike, ondanks een goed optreden, genoegen nemen met een vijfde plaats.

Linda de Wilde de Ligny