Zoektocht begint met motorrit

JOURE - Detje S. Brekeveld (80) uit Joure heeft afgelopen week voor de tweede keer in haar leven een rondje mee mogen rijden met een motoragent Van Dalfsen.

Tussen de twee gebeurtenissen zit ruim zeventig jaar. ‘Ik was toen een jaar of negen denk ik’, zegt ze. ‘Het was omstreeks 1945 en ik woonde in IJlst. Agent Van Dalfsen stalde zijn motor bij een achterbuurman van ons. Op een dag liep hij langs en ik trok mijn stoute schoenen aan. Ik vroeg aan hem: als u straks terug komt, mag ik dan een eindje met u meerijden? Dat mocht wel. Ik ging toen in het gras zitten en het duurde heel lang voordat hij terug kwam. Ik mocht toen opstappen en een rondje mee’.

De gebeurtenis maakte veel indruk op de jonge Detje Brekeveld. Zoveel indruk dat ze, toen ze vorig jaar de naam Van Dalfsen in de krant zag staan, besloot om de agent op te zoeken bij de preventietruck op De Merk. André van Dalfsen was verbaasd en onder de indruk van het verhaal. ‘Hij belde gelijk zijn vader om te vragen of hij de man uit IJlst kende, maar helaas bleken ze geen directe familie te zijn’.

De Van Dalfsen uit IJlst was actief in het verzet. Zijn acties zijn onder andere beschreven in het boek Levend Oorlogsverleden van Edsko Hekman. Hierin staan de verhalen over wapendepots, illegaal vervoer met pramen en andere daden van verzet.

Het verhaal liet ook de Jouster wijkagent niet los. Ondanks dat hij geen directe familie van de agent uit het verzet is, wilde hij graag wat voor haar betekenen. Een ritje achterop de motor leek hem een mooie herinnering. Woensdag was het zo ver. Twee politieagenten hielpen de vrouw achterop de motor. Na uitgebreide instructies, mocht de 80-jarige haar ritje overdoen. Samen maakten ze een tochtje van een half uur met het laatste stuk door de Midstraat. ’Ze zat enorm te genieten’, zegt André van Dalfsen. ‘Ze was helemaal happy’.

De drang om het verhaal te vertellen is nu alleen maar groter geworden. ’Wij hebben in de oorlog op de boerderij veel onderduikers gehad. Daar sprak je niet over. Je voelde als kind dat je daar je beter niets over kon zeggen. Mannen zoals Van Dalfsen zijn de helden die zich durfden te verzetten. Daar heb ik veel respect voor’.

De familie waar het verhaal eigenlijk om draait, heeft Detje Brekeveld nog niet gevonden. De zoektocht naar de juiste Van Dalfsen gaat verder. ‘Ik wil hen graag het verhaal vertellen en wat deze agent voor goeds heeft gedaan in de oorlog. Dat kun je nooit genoeg zeggen, denk ik’.