Buitensportpark Terherne geopend

Joure - Terherne is een buitensportplek rijker. Op het terrein van de IJsclub De Broederschap zijn elf toestellen geplaatst waarvan twee juniorapparaten voor kinderen. Burgemeester Fred Veenstra opende het zaterdag het Outdoor Fitnesspark Terherne.

Het idee voor een buitensportpark ontstond een jaar geleden toen Norwell Fitness een presentatie gaf aan het Plaatselijk Belang. De leden zagen de apparaten als een mooie aanvulling voor het watersportdorp. IJsclub De Broederschap en Sportvereniging Voorwaarts sloten zich aan bij de plannen. Het sportpark moest naast de ijs- en skeelerbaan komen, maar deze grond bleek van de gemeente te zijn. ‘Wij dachten altijd dat die grond van de ijsclub was’, zegt Josianne Wiersma voormalig voorzitter van Plaatselijk Belang Terherne. ‘Maar het kadaster vertelde wat anders. Gelukkig wilde de gemeente de grond ruilen’.De gemeente De Fryske Marren bleek nog meer te willen investeren; zij hebben 20.000 euro aan subsidie verstrekt voor het 50.000 euro kostende park. Provincie Fryslân gaf 10.000 euro subsidie. Het overige bedrag is via sponsoren opgehaald. ‘Met de subsidies konden we de toestellen kopen. Daarnaast kwam de montage er nog bij. De leden van de sportverenigingen en het Plaatselijk Belang hebben zelf het terrein voorbereid en afgemaakt. Het was een hele klus, maar met de mienskip is het gelukt’.

In het park kan iedereen vrij gebruik maken van de crossfit-toestellen of werken aan de krachtapparaten. Alle fitnesstoestellen werken op eigen lichaamsgewicht. ‘Dat maakt het minder blessure gevoelig’, zegt Wiersma. ‘Daarnaast kun je jezelf ook niet snel overtrainen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van extra gewichten’.

Vier weken geleden is het Outdoor Fitnesspark Terherne opgeleverd. Sindsdien heeft Wiersma al vele buitensporters gespot in het park. ‘We hebben een gedeelte van de heg weggehaald, zodat het geen belemmeringen oplevert. We willen dat iedereen er gebruik van kan maken. Een hek is dan onhandig. En het leuke is dat mensen de weg snel weten te vinden. Vorige week kwam ik zelf een dorpsgenoot tegen die nu ook buiten ging sporten in het park’. Wiersma stopt opeens met praten. ‘Oh, kijk! Er zit nu iemand op de crosstrainer. Het is leuk dat je iets bedenkt en dat het gemaakt wordt. Maar dat het gebruikt wordt, is de beloning.’

Terherne is het derde dorp waar een buitensportpark is geopend. Eerder zijn in Langweer en in Scharsterbrug al soortgelijke toestellen geplaatst. Sportvereniging Voorwaarts uit Terherne geeft vanaf volgende week zaterdag tot de zomervakantie een gratis proeflessen, om het gebruik en de werking van de toestellen bekend te maken.

Brenda van Olphen