Fotoreportage | Toanhûs ‘fan alle tiden’

JOURE - Het Toanhûs speelde zaterdag drie keer de familievoorstelling ‘Fan alle tiden’. Muziek, dans en de jeugdkorpsen van de Jouster Fanfare, Concordia Joure en Excelsior Ouwsterhaule lieten zien waar het instituut tot kan leiden. Honderden mensen kwamen op de voorstellingen af.

De voorstelling is een reis door de tijd en begint letterlijk met een knal. De slagwerkers luiden de oerknal in. Het donderende onweer dreunt door de zaal. De luide gong geeft het einde van het tijdperk aan. De reis gaat verder. Verkleed als Flinstones spelen de blazers daarna de bijbehorende tune. De AMV-Groep steelt alle harten met hun liedje ‘Ik ben een dinosaurus’. Zonder enige vrees dansen de kinderen het bijbehorende dansje.

Bij de Gouden Eeuw hoort het bombastische geluid van het orkest. De blazers hebben hun Stenen Tijdperk pakjes ingeruild voor gala. De combinatie klinkt als een klok. Het geluid van het orkest en de blazers gaat moeiteloos in elkaar over. Het publiek krijgt daarna nog meer klassiek voorgeschoteld: danseresjes treden op met strijkers. En ondanks de valse viool is het gehele optreden goed voor een luid applaus. De kinderen van de AMV-groep zingen met veel plezier ‘De koningin van Camelot poepte een gouden drol’.

Dan worden de jaren ‘40 en ‘50 binnengestapt. Het is de tune van Soldaat van Oranje die het publiek meeneemt terug in de tijd. De warme klanken vullen de zaal. Een luid applaus valt de muzikanten terecht ten deel. De jaren ‘60 en ‘70 worden net zo enthousiast ontvangen. ‘Let de son sjijn’ zingt een jongetje in het publiek uit volle borst mee. Het saxofoon ensemble dat daarna op het podium staat, brengt rust in het programma.

We gaan door naar het heden. ‘We say to girls: you can have ambition, but not too much’klinkt door de boxen. ‘You should aim to be successful, but not too successful, otherwise you will threaten the man’. Pittige woorden van Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie die in scherp contrast staan met het vrolijke dansje dat erop volgt. Het nummer van Beyoncé dat volgt, past beter bij de boodschap die dik gedrukt op het grote scherm staat: Feminist.

Het gitaarensemble laat goed van zich horen. Na een aarzelend begin rocken de twee meisjes en een jongen ACDC, The Rolling Stones, Nirvana en Michael Jackson. De popband speelt daarna twee nummers van Rondé. De drummer heeft het tempo er lekker in. De keyboardspeelster staat achterin te stralen. En hoe kun je de toekomst beter ingaan dan met Star Trek? De volgende generatie danst, gehuld in glow in the dark sticks, het verleden van zich af. Het orkest heeft dit veel vaker gespeeld, maar vertoont het nummer met onverminderd plezier.

Een driehonderd mensen hebben meegewerkt aan de optredens, op en achter het podium. Sinds oktober vorig jaar is er gewerkt door leerlingen, cursisten en docenten. Samen hebben ze laten zien dat cultuur ‘fan alle tiden’ is.

Brenda van Olphen