Senioren kamperen op Jouster camping

Joure - Bewoners van verzorgingstehuizen de Flecke, Vegelinstate en Theresiahuis vieren drie weken vakantie. Uit ieder huis mogen de senioren enkele dagen overdag kamperen op de Jouster camping.

Vorige week mochten vijf bewoners van Vegelinstate het campinggevoel opsnuiven. Letterlijk, want de grasmaaier stuift de geur van pas gemaaid gras vrolijk naar binnen. ‘We komen hier voor onze rust’, roept één van de kampeerders naar de man die onverschrokken doorgaat met zijn opgelegde taak. De vijf bewoners van vandaag zijn tussen de 86 en 99 jaar oud. De advocaat en jenever staan op tafel in de voortent. De liefhebbers toosten vrolijk met een wit wijntje. Dat de klok pas twaalf uur slaat en de barbecue nog moet beginnen, maakt de senioren niets uit: ‘We genieten van het goede leven.’

Het kampeeruitje is een unieke samenwerking tussen de drie Jouster huizen. Nooit eerder hebben Hof en Hiem, Patyna en Sint Maarten op deze manier een activiteit georganiseerd. Het initiatief om te gaan kamperen is drie jaar geleden ontstaan bij De Flecke. Met een geleende tent van een collega konden de senioren er even een paar dagen tussenuit. ‘Het was zo ontzettend leuk’, zegt activiteitenbegeleidster Mattie van den Horn. ‘Dat wij het jaar erna dit gelijk weer wilden gaan doen’. Maar het opbouwen en afbreken van de kampeerplek kostte haar zoveel tijd, dat ze het zonde vond dat het maar een week duurde. Een belletje naar de andere huizen was zo gemaakt. Na passen en meten is de tent van 4 juni tot en met 25 juni volgeboekt.

Mevrouw De Glee (97) vindt het prachtig. In haar nette kleren zit ze prinsheerlijk de omgeving in haar op te nemen. Volgens de begeleiding heeft ze de nacht ervoor amper geslapen van de zenuwen. Het is haar eerste keer kamperen. Vroeger ging ze nooit op vakantie. De boerderij in Akmarijp kon niet onbeheerd achter blijven. Met de tranen in haar ogen geniet ze van dit kleine geluksmomentje. ‘Ik vind het zo mooi dat ze dit bedenken’.

Dat de kampeerweken een flinke organisatie vergen, blijkt al snel als iedereen tegelijk naar de wc moet. Eén voor één worden de rolstoelen over de antislip mat geduwd. Tafels moeten aan de kant, stoelen verzet. Buiten wordt de wc-rol onder de oksel geschoven want ‘dat hoort bij het campinggevoel’. De mensen worden één op één begeleid. En dat is nodig. ‘Het is een intensieve week’, zegt Mattie. ‘Je moet met heel veel dingen rekening houden. Dat de camping op loopafstand is, is zeker een voordeel. Als iemand naar huis wil, dan kun je dat zo regelen.’

Maar een ding waar de activiteitenbegeleidster geen invloed op heeft is het weer. Haar ‘Flecke’ kon afgelopen week niet kamperen. De harde wind en hevige regenbuien maakten dat het uitje werd afgeblazen. ‘Je hoopt tegen beter weten in dat het door kan gaan, maar helaas. Het is zoals het is’. Toch is de ouderen wel het vakantiegevoel gegeven. Zo is er buiten de deur koffie gedronken en is er twee keer uitgebreid geluncht.

Het kampeerveld is vandaag, op de tent van de ouderen na, helemaal leeg. ’s Ochtends zijn tijdens de koffie de beste kampeertips al uitgewisseld. Iedereen weet nu hoe je het beste kan wassen op de camping. Het pauze-uurtje van de gemeente zorgt tussen de middag voor vertier. Door de ramen van de voortent bespieden de ouderen de ambtenaren. Een wandeling naar de wc wordt uitgebreid met een loopje door de naastgelegen haven.

Van de Sint Maarten Groep gaan in de laatste week een kleine vijftig mensen naar de camping. van 19 juni tot en met 22 juni komen acht tot tien senioren kamperen. Iedere dag zijn het mensen met een andere achtergrond. Twee dagen zijn ingericht voor de mensen van de aanleunwoningen, een dag is voor cliënten van het kleinschalig wonen, een dag voor de mensen van de inloop. De laatste dag is voor de dagbesteding. ‘We willen veel meer voor de buurt en voor Joure betekenen’, zegt Angela Kok. ‘Het moet een beetje het buurthuisgevoel worden. En hoe leuk is het dan om samen met de Flecke en Vegelinstate samen te werken? Dit is ons dorpje. We staan allemaal voor hetzelfde. Ik ben er echt wel trots op.’

De oudste deelnemers van De Flecke waren een man en vrouw (niet een echtpaar) van beide 95 jaar oud. De oudste campinggast van Vegelinstate is 99 jaar (op de foto rechtsonder). Sint Theresia nam een 92-jarige dame mee.

Mattie, Angela en Deborah doen het voor de kleine momenten omdat velen het kamperen snel alweer vergeten zijn. ‘Het gaat erom dat ze nu genieten’, zegt Deborah. ‘Die momenten moet je pakken. En als we straks samen de foto’s terugkijken hopen we dat ze die momenten weer even terug kunnen halen.’ Mevrouw De Glee wil volgend jaar wel weer een dagje mee. Maar voor nu vindt ze het eigenlijk wel weer mooi geweest. ‘Zullen we straks maar weer op huis aan?‘, zegt ze.

Brenda van Olphen