Benefietconcert in Joure voor stedenband stad Medias

JOURE - Klezmerband Di Gojim is 25 juni te horen tijdens een uniek concert samen met Muziekvereniging Concordia uit Joure. Dit om geld in te zamelen voor cultureel-maatschappelijke activiteiten in Medias (Roemenië). Het concert vindt plaats om 15.30 uur in ’t Haske in Joure. Kaarten zijn aan de deur te koop.

Komende zomer reizen de mannen van Di Gojim naar Roemenië. Samen met tachtig jonge muzikanten van Hofstads Jeugdorkest uit Den Haag geven zij een reeks concerten in diverse steden en een workshopdag voor Roma-kinderen. Alle musici doen dit op vrijwillige basis. De standplaats voor deze tournee is het stadje Medias waar De Fryske Marren vanuit Joure al sinds 1996 een warme stedenband mee heeft. Di Gojim geeft samen met Hofstads Jeugdorkest een gratis toegankelijk concert in de grote kerk van Medias. Op het repertoire staat klassiek en klezmer, waarbij een aantal Roemeens-Jiddische nummers samen worden uitgevoerd. Een feestelijk concert ter ere van het 750 jarig bestaan van de stad.

In Medias staat een prachtige, maar verwaarloosde synagoge. De synagoge is bijzonder vanwege haar documenten die tijdens de pogroms en de communistische tijd bewaard zijn gebleven. Deze verzameling is van onschatbare waarde voor het Joods-Roemeense erfgoed. Met weinig financiële middelen maakt beheerder Anda Reuben van het monumentale gebouw een multicultureel ontmoetingscentrum en archief. Di Gojim steunt dit project, niet alleen door geld in te zamelen, maar ook door komende zomer zelf de handen uit de mouwen te steken. En daarmee helpen alle jongeren van Hofstads Jeugdorkest. Er wordt onder meer gesopt en puin geruimd, ramen vervangen, een binnentuin aangelegd en balustrades geschilderd.

Het Jeugdorkest o.l.v. Marcel Geraeds telt circa 80 leden tussen 14 en 25 jaar. Het is het oudste jeugdorkest van Europa. Klezmerband Di Gojim treedt op met Jaap Mulder (klarinet, saxofoon), Sjaak van der Reijden (trompet, accordeon) , Vincent Knaven (slagwerk), Tseard Nauta (contrabas), Eric Roelofsen (tuba, trombone) en Alysia van Horik (zang).