Exposities in Joure

Joure - Het werk van Frans Roobeek is van 19 juni tot en met 8 oktober te zien in Gemeentehuis Joure. Als Frans Roobeek rondkijkt, ziet hij in veel bewegingen. Of het nu de natuur, mensen of verkeersstromen betreft.

Dichtbij huis en in binnen- of buitenland zoekt hij bewust naar structuren of patronen. Maar ook huizen,duinen en rotsformaties, enorme keien en kleine stenen vormen een inspiratiebron.Gevormd door natuurkrachten of erosie, of vormgegeven door mensen. In deze niet bewegende objecten ziet Roobeek structuren, waarbij hij oog heeft voor details. Zijn werk is meestal abstract. In allerlei technieken verbeeldt Roobeek wat hij ziet. Schetsend op de iPad, tekeningen op papier, grafieken, litho’s, houtsneden en etsen en schilderend met olieverf. Intuïtief combineert hij grote lijnen en details. Uit herinnering en uit foto’s. Soms verwerkt hij er Chinese tekens in of Japanse Katakana, het fonetisch schrift dat in het Japans gebruikt wordt voor leenwoorden uit Europese talen. De veelheid aan technieken maakt zijn werk boeiend en interessant.

Van 19 juni tot en met 8 oktober exposeert Sahidan Goelamhaider in de Bibliotheek in Joure. Favoriete onderwerpen zijn Surinaamse bloemen, vruchten en vogels. Met haar olieverfschilderijen brengt zij het tropische tintje van haar geboorteland in beeld. Tijdens een lange vakantie in Suriname raakte Sahidan geïnspireerd door haar gastvrouw. Zodra er iets in bloei stond, werd Sahidan geroepen om het te bewonderen. Enthousiast gemaakt volgde zij diverse schilderworkshops en cursussen. Zittend onder een mangoboom -met haar oma op de achtergrond met mooie verhalen over vroeger- bevond Sahidan zich in het centrum van inspirerende onderwerpen. ‘We eten het wel maar weten vaak niet hoe het groeit. Sahidan kent de vruchten, weet hoe die eruit zien en smaken. Van sommige vruchten weet zij ook de heilzame werking. Via haar schilderijen toont en vertelt zij het graag aan anderen. Inmiddels schildert Sahidan al een aantal jaren.