Directeur LF2018 geeft gastles op Bornego

JOURE - Leerlingen uit klas 3b (vmbo-t) van Bornego College Joure kregen vandaag een gastles van Lieven Bertels, directeur van Leeuwarden-Fryslân 2018. Tijdens de economieles gaf hij uitleg over de Culturele Hoofdstad, het thema Iepen Mienskip, verschillende projecten en de kosten die daar aan zijn verbonden.

Op de vraag, aan het begin van de les, of de leerlingen wisten wat LF2018 precies doet, wisten ze niet zo goed het antwoord. De gastles van Bertels bracht daar verandering in. Hij vertelde enthousiast over wat Leeuwarden en Friesland de komende tijd te wachten staat. Hoe ze de wedstrijd hebben gewonnen en wat het doet met de Friese economie.

Bertels vertelde over de projecten die gedurende het jaar 2018 worden georganiseerd. Het gaat om zo’n 45 grote projecten en daarnaast nog zo’n 800 kleinere mienskip projecten. Tijdens de les werd het favoriete project van de heer Bertels onder de loep genomen. De organisatie heeft namelijk het theatergezelschap Royal de Luxe uit het Franse Nantes, weten te strikken. Deze groep brengt voor het eerst een bezoek aan Nederland. Met levensgrote poppen en dieren laten zij een prachtig schouwspel zien. Maar wat zijn de kosten die verbonden zijn aan zo’n groot project? Er wordt gesproken over miljoenen euro’s. Maar wat levert het allemaal wel niet op? Hoeveel bezoekers kunnen ze verwachten? Dat zette de leerlingen aan het denken. Aan het einde van de les wisten de leerlingen wat er op economisch gebied allemaal bij een project komt kijken.