Eis 30 maanden cel voor seksueel misbruiken pleegzoon

LEEUWARDEN/DE FRYSKE MARREN - FRYSKE MARREN Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in een ontuchtzaak tegen een 62-jarige inwoner van De Fryske Marren 30 maanden cel geëist. De man zou eind jaren '80, begin jaren '90 zijn minderjarige pleegzoon jarenlang seksueel hebben misbruikt.

Het slachtoffer kwam in het gezin van de verdachte, destijds nog woonachtig in de voormalige gemeente Skarsterlân, toen hij zes jaar oud was. De jongen had al een belast verleden, maar ondanks dat zou zijn pleegvader al vrij snel seksuele handelingen bij hem hebben gepleegd. De man zou steeds verder zijn gegaan.

Volgens hem moest het eerder gezien worden als onderdeel van de opvoeding, hij zou de jongen hebben laten zien hoe bepaalde zaken op seksueel gebied -zoals masturberen- in zijn werk gingen. Hij zei dat hij het slachtoffer 'niet doelbewust' had misbruikt. Volgens hem wilde de jongen ook wel dingen weten. Toen er 'echt' sprake was van seksuele handelingen zou de pleegzoon al de volwassen leeftijd hebben bereikt.

Het slachtoffer kwam medio jaren '80 in het gezin, het misbruik ging door tot hij 12, 13 jaar oud was. Daarna was hij weggelopen, maar uiteindelijk kwam hij toch weer in het gezin terecht. De pleegvader zou het misbruik meteen weer hebben opgepakt. Zelfs jaren later, na een verblijf in het buitenland, zocht de man de pleegzoon bij terugkomst in Nederland meteen weer op. Hij heeft decennialang geworsteld met zijn seksuele geaardheid.

Rechter Bert Dölle vroeg zich af of hij zichzelf wellicht 'aan het uitproberen was' door een seksuele relatie met zijn pleegzoon op te bouwen. De verdachte ontkende. Hij zei dat hij in die periode 'onbewust fout' is geweest. Het slachtoffer kreeg op latere leeftijd last van faalangst en depressies. Uiteindelijk raakte hij arbeidsongeschikt. Eind 2015 deed hij aangifte bij de politie, nadat hij zijn verhaal aan vrienden had verteld.

De Leeuwarder rechtbank doet op 13 juli uitspraak.