Vrijwillig op ‘e dyk staan

JOURE - Iedereen komt ze weleens tegen: de verkeersregelaars van Sport Club Joure. Midden op de weg, gehuld in fluoriserende hesjes, leiden ze bij evenementen het verkeer in goede banen. Maar wie zijn deze mensen? En waarom staan ze zo graag ‘op ‘e dyk’?

Voorzitter Gerda van der Meer van de Actiecommissie van SC Joure en Douwe Douma, lid van de commissie, vertellen over dit bijzondere vrijwilligerswerk. ‘Het is eigenlijk als geintje begonnen in 2004’, zegt Gerda. ‘Iemand vroeg ons of wij het verkeer wilden regelen bij de Swipe Dei en de Boerebrulloft. Hierna kwam de volgende aanvraag en de volgende en de volgende.’ Al snel werd de organisatie serieus voor de vrijwilligers. Gerda en Douwe verzamelden een ploeg van 45 tot 50 man. De politie gaf een cursus om hen voor te bereiden op het werk en de gemeente stelt de verkeersregelaar aan.

Tegenwoordig gaat de opleiding via de computer. ‘Maar dan ben je nog geen verkeersregelaar hoor’, zegt Douwe. ‘Je hebt dan alleen de basiskennis. Wat belangrijk is op straat? Zelfvertrouwen. De rechterhand moet goed omhoog en je moet met het gezicht naar de auto toe staan. Er komt regelmatig een auto uit de rij die het nodig vindt om naar voren te rijden. Dat zijn gevaarlijke situaties. Die moet je in de gaten houden. Als je zelfvertrouwen hebt en niet twijfelt, dan straal je dat uit naar de automobilisten’.

De verkeersregelaars hebben goed contact met de politie en zitten aan tafel bij het veiligheidsoverleg. De agenten rekenen dan ook op de deskundigheid van de vrijwilligers. In het geval van agressie, komt de politie gelijk in actie en geeft de betreffende automobilist een fikse bekeuring. Maar volgens Douwe komen dit soort situaties heel weinig voor. ‘Je moet altijd rustig blijven. Want als mensen agressief zijn en je zelf boos wordt, dan gaat het mis. Er zit bij elke evenement een enkeling tussen die dwars is. Het is gelukkig niet veel. Maar het is wel waarom je altijd met z’n tweeën staat. Dat is voor de veiligheid, maar ook om in deze situaties het kenteken te kunnen noteren. Ze kunnen nog zo schelden, ze komen er toch niet doorheen’, lacht hij.

Voor iedere klus krijgt de ploeg betaald. Alle opbrengsten gaan naar de actiecommissie van de vereniging waar het geld wordt besteed aan de jeugd en andere zaken als ballen en doelen. ‘Het zijn dingen die andere niet gerealiseerd kunnen worden’, zegt Gerda. ‘Je doet het zodat de kinderen goed materiaal kunnen gebruiken. Dankzij dit geld kunnen wij een hoop dingen realiseren’.

Gerda en Douwe kennen elkaar ruim 35 jaar vanuit SC Joure. Toch zijn lang niet alle vrijwilligers verbonden met de sportclub. Een vriendin van Gerda is ook verkeersregelaar. ‘Je hoeft niks met SC Joure te hebben, maar het is gewoon leuk vrijwilligerswerk als je tijd over hebt. Dan stiest op ‘e dyk’, lacht ze. ‘Het verkeersregelaar zijn, heeft eigenlijk ook niets te maken met de vereniging. Maar wij zorgen wel voor extra inkomsten die binnen de vereniging besteed kunnen worden.’

SC Joure heeft nu 34 vaste evenementen op de kalender staan. Maar daar komen ieder jaar nog evenementen bij. ‘Het allermooiste was toen de koning en koningin hier in Joure waren’, zegt Gerda. ‘Dat was echt geweldig. Overal moesten verkeersregelaars staan. Bij elk steegje, elke uitgang. En wat een sfeer!’ Het grootste evenement is ieder jaar nog de Jouster Merke. Dan staan ze met 42 man ‘op ‘e dyk’. ‘Dat er zoveel mensen bereid zijn om op die dag te werken. Dat vind ik fantastisch. ’s Ochtends om 5 uur staan de eersten er al en de laatsten zijn om 21.00 uur klaar. Natuurlijk hebben ze ook pauzes tussendoor. Je moet scherp blijven’.

Ondanks de grote poule, kan de commissie nog extra vrijwilligers gebruiken. ‘Als je een grotere vijver hebt, dan kan je de vrijwilligers beter verdelen. Het is vrijwilligers werk en als je niet kunt, dan zeg je nee. Het is geheel vrijblijvend. Het plezier in het werk is gewoon groot. Je moet er gewoon een geintje bij houden. Ik heb een keer gehad dat ik op de weg stond en dat een jonge jongen uit de auto stapte, op mij af kwam draven en mij een high-five gaf. Dat verwacht je niet, maar ik vond dat zo leuk!’

De gemeente werkt goed samen met de verkeersregelaars. En organisaties van evenementen raden de vrijwilligers van SC Joure aan bij andere evenementen. Douwe: ‘Je kan namelijk van alles organiseren, maar als je geen verkeersregelaars hebt dan gaat het niet door.’

Zelf ook vrijwillig ‘op ‘e dyk staan’? Neem dan contact op met Gerda van der Meer op gvdmeer@home.nl.

Brenda van Olphen