Maatregelen tegen hardrijders Harddraversweg

JOURE - Op de Harddraversweg en Tolhuisweg in Joure zijn afgelopen week lijnen en cijfers op het wegdek aangebracht om de dertig kilometer zone te benadrukken.

Op de Harddraversweg zijn ‘druppels’ aangebracht die de automobilist attent moet maken op het verkeer van rechts. De belijning is in samenspraak met de aanbieders van de petitie aangebracht. Ruim 120 mensen tekenden in maart de petitie om de Harddraversweg veiliger te maken.

De straat is officieel een 30 kilometer zone, maar volgens de aanwonenden houdt niemand zich aan deze snelheid. Volgens de indieners zijn niet alleen de hardrijders het probleem. Zo wordt het verkeer van rechts genegeerd, rijdt regelmatig zwaar vrachtverkeer over de weg, is het een drukke fietsroute voor de schoolgaande jeugd en hebben de bewoners van Vegelin State problemen met oversteken. De belijning op de weg moet nu het verschil gaan maken.

Volgens gemeente De Fryske Marren zijn de maatregelen niet de meest opvallende, maar de meest goedkope oplossing voor nu. Daarbij is de maatregel niet tijdelijk, maar wel voorlopig. ‘Er is geen budget voor het opnieuw inrichten van de weg’, zegt Jan van der Veen, communicatie gemeente De Fryske Marren. ‘En willen wij afwachten wat voor effect het afronden van Knooppunt Joure gaat hebben. Daarom gebeurt er verder niets tot het voorjaar van 2018 als Knooppunt Joure afgerond is.’