Anne Tjerkstra vertelt Fol Fjoer over skûtsjesilen

JOURE - Omrop Fryslân komt deze zomer met een nieuw televisieprogramma: Fol Fjoer. Over de drie grootste Friese zomersporten: het kaatsen, het skûtsjesilen en het fierljeppen. In elke aflevering neemt een gepassioneerde sportliefhebber de kijker mee in de historie en de voorbeschouwingen van de sport.

Op vrijdag 4 augustus om 18.40 uur gaat de aflevering over het SKS skûtsjesilen. Bij Anne Tjerkstra (71), voormalig schipper van het skûtsje van Langweer, zit het skûtsjesilen in het bloed. Hij is geboren op een skûtsje en weet niet beter. Vanaf zijn 10de doet hij al mee aan het zeilen. Een leven zonder kan Anne niet voorstellen. Volgens hem moet je de sport beleven en erbij zijn; het vakmanschap, de strijd en de families, daar geniet Anne van. ‘It farren mei in skip fan mear as 17 ton, dat je dat yn ‘e macht ha en dat alles slagget; dat jout in kick’, zo zegt Anne, die deze zomer meevaart op het ‘Grouster skûtsje’ als meedenker en adviseur.

Op vrijdag 28 juli om 18.40 uur is de eerste aflevering te zien. Deze staat in het teken van het kaatsen. Vrijdag 11 augustus is het FK fierljeppen aan de beurt en op vrijdag 18 augustus het IFKS skûtsjesilen.