Bjusterbaarlike Simmerwike

Joure - Natuur, Wetenschap en Techniek, Mar en Klif maakt er een feestje van! Tijdens de ‘Bjusterbaarlike simmerwike’ van 29 augustus tot 1 september hebben ze weer een programma vol leuke, groene, creatieve en sportieve activiteiten voor kinderen.

Op dinsdag 29 augustus organiseren ze een gezellige kleuterochtend in Bezoekerscentrum Mar en Klif. De creatieve tante van Do&Wi-Compagnie kan heel mooi vertellen en heel goed knutselen. Luister je mee naar een verhaaltje over Tomke en knutsel je mee met de andere kindjes? Iedereen gaat een memoryspel maken.

’s Middags staat er een workshop parfum maken met verse bloemen en kruiden onder leding van de kruidenvakvrouw van Eyra’s Kruidentuin op het programma. Vind jij sommige bloemen en kruiden ook zo heerlijk ruiken? En lijkt het je leuk om zelf parfum te maken? Doe dan mee met de workshop parfum maken. In een glazen flesje mengen olie, vitamine E of etherische olie met de vers geplukte bloemen en kruiden en maken zo onze eigen parfum. De workshop is bedoeld voor jong en oud.

Op woensdag 30 augustus kun je het landschap, of misschien de jonge geitjes, schilderen op de Wyldemerk. Maak je eigen natuurkunstwerk in de natuur! De schilder van Staatsbosbeheer helpt je met tips. De workshop schilderen is geschikt voor alle leeftijden. Tip: neem een picknickmand mee.

Donderdag 31 augustus kun je spelen tot je groen ziet, tijdens een actieve sport en spelmiddag met de boswachter van Staatsbosbeheer. Ontdek jij het geheim van het bos?

‘s Avonds staat er een schemeractiviteit op het programma: Expeditie Vleermuizen en Nachtdieren. Samen met de boswachter op zoek naar de dieren die ’s nachts actief zijn. Hoor jij daar ook wat ritselen tussen de struiken? Met een speciale batdetector gaat iedereen op zoek naar vleermuizen. Als luchtacrobaten suizen ze door de lucht op zoek naar muggen en motjes.

Vrijdag 1 september gaat de boswachter van It Fryske Gea op zoek naar Waterbeestjes in de vijver in de Slottuin in Rijs. De boswachter wacht je op bij de hoofdingang van het Rijsterbos met schepnetjes, zoekkaarten, loepjes en emmers. Vanaf daar lopen we naar de ‘Slottuin’. Midden in de slottuin ligt een prachtige vijver. En daar leeft en krioelt van alles in en boven het water. Waterschorpioenen, rattenstaartlarven, wapenvliegen, waterroofkevers en nog veel meer. Het is altijd weer een verrassing om te zien wat er in je net boven water komt. De boswachter van It Fryske Gea vertelt je er graag meer over! Omdat deze Expeditie zich bij het water afspeelt is een zwemdiploma en/of begeleiding verplicht. Tip: trek je laarzen aan.

Wil je meedoen met bovenstaande activiteiten? Geef je dan snel op via www.marenklif.nl. Bij slecht weer kun je een bezoekje brengen aan Mar en Klif en Quest. de kekke tabletroute door Mar en Klif doen. Is het droog? Ga dan lekker op pad met één van de leuke natuur-ontdekroutes door de Gaasterlandse Bossen. De dames aan de balie bij Mar en Klif vertellen je er graag meer over.

De Bjusterbaarlike Simmerwike is een initiatief van 8 Friese Musea. Dat betekent dat er ook bij het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, het Fiskershúske in Moddergat, het Jopie Huisman Museum in Workum, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker, Museum Joure in Joure, Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden en het Woudagemaal in Lemmer allerlei Bjusterbaarlik leuke activiteiten worden georganiseerd.

Alle informatie over de verschillende activiteiten is te vinden op de speciale Facebookpagina: www.facebook.com/simmerwike