Vaartocht in geschiedenis Oude Far

Joure - Terherne bestaat meer dan 800 jaar. Ondernemers uit het dorp willen dit vieren door de rijke geschiedenis tastbaar te maken met een gratis app. Om deze te kunnen ontwikkelen, is geld nodig. Met onder andere het evenement ‘Hoor, proef en vaar de geschiedenis van Terherne’ proberen ze het financiële plaatje rond te krijgen.

Voor dit project heeft de stichting € 8.160,- ontvangen uit het provinciale Iepen Mienskipsfûns. Nu sprokkelen ze de laatste 3500 euro op een ludieke manier bij elkaar. Drie donderdagen kunnen inwoners en gasten tegen betaling mee op een praam. Deze vaart langs alle belangrijke plaatsen van het dorp. Shantykoor De Warringers uit Joure vaart mee. Zij zorgen voor de muzikale omlijsting.

Auke Bijlsma vertelt onderweg verhalen. De Terhernster weet veel over de geschiedenis van het dorp. Zo kan hij alles vertellen over het ontstaan van de twee kroegen. De vader wilde met pensioen en liet zijn twee zoons tegen elkaar opbieden op een veiling. Het bedrag liep zo hoog op, dat de ene zoon besloot dat hij voor dat bedrag een nieuwe kroeg kon laten bouwen: de huidige Gouden Leeuw. Het logement is precies hetzelfde qua afmetingen, maar telt twee extra ramen. Het is één van de verhalen die Terherne rijk is. De pramen vertrekken op 3, 10 en 17 augustus vanaf het botenstation aan de Koailân in Terherne. De afvaart is 18.30 uur. De tocht duurt tot en met 20.00 uur. Onderweg is er een hapje, een drankje en muziek. De tocht kost 9,50 euro per persoon. De opbrengst komt ten goede aan de ontwikkeling en maak van de app die de geschiedenis van het âlde Far in Terherne zichtbaar maakt.

Zie ook: Ontdek het oude far van Terherne