Gezamenlijk concert Lena Ingels en Roelof van Luit

JOURE - In de Hobbe van Baerdt Tsjerke in Joure vindt 4 augustus een bijzonder concert plaats. Bijzonder, vanwege het internationale tintje: het concert wordt gegeven door de organist Roelof van Luit uit Wijckel en de uit Stockholm afkomstige sopraan Lena Ingels.

Roelof van Luit is organist van de Grutte Tsjerke in Sloten. Hij studeerde orgel bij Jan Jongepier en klavecimbel bij Henk Dekker aan het (voormalig) Stedelijk Conservatorium in Leeuwarden. Na zijn studie volgde hij verschillende masterclasses. Onder andere aan de Süddeutsche Orgelakademie in Ochsenhausen volgde hij in 1997 lessen bij Harald Vogel en Wolfgang Zerer en in 1999 bij Robert Hill en Michael Radulescu rond de beroemde barokorgels van o.a. Weingarten, Weißenau en Ottobeuren. Daarnaast studeerde hij van 2001 – 2005 Duits. In 2013 verhuisde hij van Zuidhorn – waar hij bijna 25 jaar het van Vulpen-orgel in ‘de Rank’ bespeelde – naar Wijckel in het mooie Gaasterland en is dus sindsdien organist in Sloten.

Het concert vloeit voort uit een toevallige ontmoeting tussen beide musici. De sopraan Lena Ingels vierde in de zomer van 2016 een korte vakantie in Wijckel en in de kerk aldaar ontdekten organist en sopraan van elkaar dat ze musicus waren. Lena Ingels zong ruim 10 jaar in het koor van de beroemde Zweedse dirigent Eric Ericsson en ze heeft ook een prachtige solo-cd op haar naam staan. In Joure zal ze - naast werken van Bach en Händel - ook een aantal Zweedse composities zingen, o.a. een mooie bewerking van het ‘Onze Vader’.

Het concert wordt gegeven op het in 1978 door Jürgen Ahrend gebouwde orgel in de Hobbe van Baerdt Tsjerke. Daarnaast bespeelt Roelof van Luit ook zijn eigen kistorgel. Het concert begint om 20.00 uur en zal ruim een uur duren.