Ontdek oude woonkamers van Douwe Egberts

JOURE - Tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september zijn de – normaal gesloten – oude woonkamers van de familie De Jong, oorspronkelijk de eigenaren van Douwe Egberts, voor publiek toegankelijk. Deze kamers aan de Midstraat (nr. 99) zijn onderdeel van Museum Joure en ademen de sfeer van het eind van de 19e eeuw. Beide dagen zijn de kamers (gratis) toegankelijk van 13 tot 17 uur. Het museum is tijdens deze dagen ook van 13 tot 17 uur geopend en entree kost de halve prijs.

De landelijke organisatie van het Open Monumentenweekend heeft als thema ‘boeren, burgers en buitenlui’. Wat past daar nou mooier bij dan de geschiedenis van de gegoede burgerfamilie De Jong, de eigenaren van het concern Douwe Egberts. De kamers hebben prachtige schouwen, mooie plafondschilderingen en zijn ingericht met authentiek meubilair. Uiteraard is een rondleider aanwezig om tekst en uitleg te geven bij deze prachtige locatie, is er gezellige muziek, kun je het klassieke Friese kostuum bewonderen en geeft op zaterdag de koffiebranders demonstraties voor het pand aan de Midstraat. De kamers zijn gratis toegankelijk (via Midstraat 99).

Museum Joure bestaat naast de panden aan de Midstraat uit nog acht monumentale panden, waaronder de prachtige Metaalfabriek van Keverling. Op zaterdag en zondag is er bij de tijdelijke expositie een demonstratie van Gestetner stencilmachines en op zondag is er een toelichting op de koffie-expositie in het museum. Kinderen kunnen het museum ontdekken met de ‘oan it wurk-speurtocht’.

Meer informatie op de website www.museumjoure.nl.