Zoon Poolse vlieger bij begrafenis vader die hij nooit heeft gekend

OUDEMIRDUM - Woensdagmiddag werd bij de Hege Gerzen in Oudemirdum een informatiepaneel onthuld naast het monument ter nagedachtenis van de Poolse bemanningsleden bij de crash in de nacht van 8 op 9 mei 1941.

Het bord werd onthuld door Jakub Bialows uit Polen. Zijn oom Stanislaw Pisarski was een van de bemanningsleden van wie vorig jaar bij de berging in het IJsselmeer botfragmenten werden gevonden. Hierdoor kon de grafsteen van zijn oom na meer dan 75 jaar van een naam worden voorzien. Dit gebeurde gisteren eerder op de dag in Amsterdam op begraafplaats De Nieuwe Ooster. Onder grote belangstelling en met militaire eer werden twee andere bemanningsleden Henryk Sikorski en Maciej Socharski naar hun laatste rustplaats gebracht.  

Zoon van Socharski heeft zijn vader nooit gekend

Hierbij was ook de 78-jarige zoon van Socharski aanwezig., Zijn vader heeft hem maar één keer gezien en dat was na de geboorte in het ziekenhuis. Daarna ging hij de oorlog in. Na eerst gevochten te hebben in Polen, Frankrijk en Portugal wist hij aan de Duitsers te ontkomen door naar Engeland te vluchten. Daar werd hij opgenomen in de Royal Air Force. Zijn zoon Krysztof Socharski was nog geen twee jaar toen zijn vader werd neergeschoten. De zoon kon niet aanwezig zijn bij de onthulling in Oudemirdum. Wel gaf hij aan om in de toekomst naar Oudemirdum te willen komen om het monument en de plek waar zijn vader omkwam te bezoeken. Omdat hij nu niet aanwezig kon zijn, kreeg hij na de begrafenis van zijn vader in Amsterdam van locoburgemeester Frans Veltman van de Fryske Marren een plaquette van het informatiepaneel overhandigd. Sjerp Jaarsma van de Hege Gerzen was bij de bijeenkomst in Amsterdam en noemt het een indrukwekkende dag. ‘Krysztof zijn moeder zat in Polen in het verzet en werd in 1942 ook nog eens opgepakt en naar Auschwitz afgevoerd. Gelukkig heeft zij dat wel overleefd,’ laat hij daarover weten.

Informatiepaneel

  De Vickers Wellington, een Britse bommenwerper, met Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten en stortte neer in het IJsselmeer. In de zomer van 2016 zijn de stoffelijke resten van enkele bemanningsleden en het vliegtuig op unieke wijze, via het plaatsen van een damwand in het IJsselmeer, geborgen.