Jousters buurten bij museum

JOURE - 108 Jousters wisten zaterdag de weg te vinden naar Museum Joure. Zij konden op Burendag een gratis bakje koffie halen en een ronde maken door het museum. Een ervaring die velen nog nooit, of jaren geleden hebben meegemaakt.

De rondleiders hebben het er maar druk mee. Klaas Jelsma vertelt uit het hoofd de geschiedenis van de familie Douwe Egberts. Een echtpaar op leeftijd luistert aandachtig. Jelsma lepelt een anekdote op over zijn pake Fokke en zijn beppe Froukje, beiden verbonden aan de Douwe Egberts fabriek. Het echtpaar herkent veel in het verhaal. Ook zij kenden de fabriek goed. Voor de rondleider maakt het niet uit of hij zijn verhaal aan de Jouster vertelt of aan buitenlui. ‘Iedereen kent de Douwe Egberts. Je begint je verhaal en je luistert naar de mensen. Zo kun je ze altijd iets nieuws vertellen.’ In de loop der jaren is veel veranderd. Jelsma is het met de oude opvatting eens dat je de tijd voor koffie moet nemen. ‘Het was vroeger echt een doodzonde dat je de koffie of thee uit een kartonnen bekertje dronk’, zegt hij terwijl hij zelf van de koffie in zijn met DE bedrukte bekertje nipt. ‘Je moest er rustig voor gaan zitten. Tot een paar jaar geleden moest het opeens wel snel en kreeg je de snelfilter, de Senseo en andere apparaten. Nu is de slowcoffee hip. Ik heb zelf nooit anders koffie gezet dan opgieten.’

Verderop in het museum bewonderen de bezoekers de ouderwetse kamer, bekijken de collectie theepotten en duiken in de geschiedenis van het tabak. Boven op de zolderruimte van het Historisch Wurkferban Skarsterlân wordt een film vertoond. Het blijkt een feest van herkenning voor de vijftien kijkers. Wiesje van de snackbar komt voorbij, beelden van Bakkerij Boonstra en de leden van de Jouster Fanfare, Con Spirito en CSC laten hun kunsten zien op het grote scherm. De toenmalige burgemeester krijgt van zijn assistente een kopje koffie op het bureau.

‘Voor ons als museum met een Douwe Egberts collectie, is het heel logisch om iets met Burendag te doen’, zegt Iris Nutma, directeur van Museum Joure. Vijfduizend folders heeft ze laten verspreiden. Jousters konden de uitnodiging vinden tussen huis-aan-huis bezorging. ‘Het is een schot hagel geweest, maar met dit aantal bezoekers zijn wij heel tevreden’, zegt Nutma.