Column Knooppunt Joure | It is hast safier!

Joure - Knooppunt Joure werkt hard aan het verbeteren van de verkeersdoorstroming in Joure en haar wijde omgeving. Duizenden mensen zien dagelijks de werkzaamheden. Om meer uitleg te kunnen geven en een kijkje in de keuken te bieden, schrijft iemand van het Knooppunt iedere maand een column in de Jouster Courant.

Deel 11: It is hast safier!

Over een paar weken is het zover. De lang gekoesterde wens van Joure, Fryslân en de rest van het noorden om de rotonde van Joure vaarwel te zeggen gaat dan in vervulling. Een project wat misschien pas het afgelopen jaar zichtbaar werd, is al twintig jaar gaande. Mijn voorgangers hebben de afgelopen decennia er hard aan getrokken om het voor elkaar te krijgen. En na jaren van lobbyen, tekenen en plannen is het einde in zicht.

De komende maanden worden de resultaten zichtbaar. Met binnenkort de opening van de nieuwe ‘Hollandiatunnel’ onder de opgeschoven A7 door. Een nadrukkelijke wens van de gemeente en haar inwoners in plaats van een viaduct. En een paar weken later, op zaterdag 14 oktober, vieren we ‘Het laatste rondje’. De aller-, allerlaatste kans om een rondje over de rotonde te maken. De maandag erop gaat de sloophamer erin om plaats te maken voor de nieuwe entree van Joure.

Want nadat de laatste auto over de rotonde gereden heeft, gaat het werk aan de weg en de omgeving daaromheen nog even door. Er worden nieuwe op- en afritten gebouwd, viaducten worden vervangen en bij de ingang van Joure komt een nieuw busstation.

Als ook dat werk klaar is, komt er ook een eind aan die lange stromen sluipverkeer door de omliggende dorpen en streken. Joure is daarna weer goed bereikbaar. Tot die tijd is het nog even doorbijten voor weggebruikers en omwonenden. Maar begin 2018 kunnen we oprecht zeggen: Knooppunt De Jouwer jout romte!