2,5 jaar cel voor verkrachting 13-jarig meisje

LEEUWARDEN/JOURE - Een 38-jarige inwoner van Joure heeft op 18 maart in zijn eigen woning een dertienjarig meisje verkracht. De man is vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden.

De man was het meisje tegen op straat tegengekomen, ze was na een ruzie van huis weggelopen en liep overstuur rond in de regen. De Jouster nam haar mee naar huis. Daar liep het volledig uit de hand: de man trok het meisje aan de haren, nam haar mee naar boven en drukte haar op bed. Daar heeft hij haar verkracht. Het meisje had daarvoor nog geen enkele seksuele ervaring gehad.

De rechtbank rekent het de Jouster, die onder invloed was van alcohol, zwaar aan dat hij geen enkele blijk van inzicht heeft gegeven in het foute van zijn handelen. Hij legde de schuld volgens de rechtbank vooral buiten zichzelf. De man is afkomstig uit Eritrea, hij is nu ongeveer anderhalf jaar in Nederland. Volgens deskundigen is hij beneden gemiddeld begaafd.

Een psycholoog adviseerde de rechtbank om de man als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen: door zijn afkomst zou hij erg naïef zijn geweest en was hij niet voorbereid op het leven in de Nederlandse samenleving. Bovendien was er sprake van overmatig drankgebruik. De rechtbank nam die conclusie niet over. De rechtbank rekende hem de feiten volledig aan. De Jouster had een voor het meisje zeer vernederende situatie gecreëerd: hij had een foto genomen van hem en het meisje, waar zij huilend en hij lachend op stond.

Tekst: Renze van der Sluis