Roeispektakel Langweer: dames Steenbok vijfde op eigen vaarwater

LANGWEER - De achtste wedstrijd NK sloeproeien vorige week zaterdag in Langweer was deze keer voor het tweede jaar geclassificeerd als Hoofdklasse wedstrijd.

Een deelnemersveld met maar liefst 80 dames- en herensloepen streden op een mooi parcours van 15,5 km. Vanuit de haven van Langweer, via de Langwarder Vaart, richting Goïngarijpster Poelen, door de Noorder Alde Wei en over de Langweerder Wielen terug naar de haven. Voor het damesteam Skarrefammen in de Steenbok een thuiswedstrijd. Vorig jaar hier winnaar in de 1e klasse. Dit jaar moeten ze het waarmaken in de Hoofdklasse.

Met stuurman Jack Moes draaien ze leuk mee in de middenmoot maar afgelopen zaterdag kregen ze de opdracht om àlles uit de kast te halen. Met zijn stuurmanskunsten maar zeker ook zijn stimulerende coacheigenschappen verliep de wedstrijd voortvarend. Daarnaast draagt het publiek en de aanwezige fans op en rond het water, daar zeker een steentje aan bij. Met startnummer 25 werd er mooi constant geroeid met een gemiddelde snelheid van 8,9 km. per uur. Zo nu en dan moest er even flink worden aangehaald om een voorliggende sloep, nog vóór de bruggen in te halen. Tevens was de opdracht: “we laten ons deze keer niet weer inhalen door de Lytse Bear”!

Op de terugweg, de Trambrêge gepasseerd te hebben, werden ze op de Langweerder Wielen geconfronteerd met een flinke tegenwind. Het spreekwoordelijk gezegde “de laatste loodjes wegen het zwaarst” was zeker van toepassing. 2 Minuten sneller dan vorig jaar, wisten de dames uiteindelijk in een tijd van 1.45 uur de finish te behalen. Met in het kielzog de Jouster dames in de Lytse Bear, die uiteindelijk de winnaar van de race zijn geworden. Voor de dames in de Steenbok (wat bestaat uit Jouster en Sint Nykster roeisters) een mooie 5e plek.