Voetbalfeestdag SC Joure voor Stichting MS

Joure - Tijdens een zondag vol voetbalactiviteiten voor jong en oud, afgesloten met een gezellige bijeenkomst in de kantine, zamelde SC Joure geld in voor Stichting MS, als eerbetoon aan oud-speler Wim de Horn.

Multiple Sclerose is een chronische ziekte, waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in het centrale zenuwstelsel is aangetast. Dit heeft vervelende gevolgen voor lopen, voelen en zien die steeds erger worden. Helaas is er nog geen medicijn ontdekt dat genezing mogelijk maakt, waardoor geld voor verder onderzoek hard nodig is. Dit trok de aandacht van Stichting Team Wybe uit Koudum. Team Wybe is een vriendengroep die, ter nagedachtenis aan hun vriend Wybe (overleden aan een hersentumor), zich elk jaar inzet voor een goed doel. Dit jaar gaan de opbrengsten van hun activiteiten naar Stichting MS.

Oud-SC Joure zondag 1 speler Wim de Horn is getroffen door deze ziekte. Reden voor zowel Team Wybe als SC Joure om als eerbetoon aan de aanvaller, die jarenlang de kleuren van SC Joure droeg, een geldinzamelingsactie te organiseren voor Stichting MS. Het hele persoonlijke verhaal van Wim de Horn is te lezen op www.teamwybe.nl. Een citaat hieruit laat zien dat de voetbalsport een belangrijke rol speelt in zijn leven: ‘Bijna iedere dag was ik wel op het sportveld te vinden. Jarenlang als trainer en jeugdleider maar ook als voorhoede speler bij het 1e van Joure (zondagvoetbal). Ik kon zowel links- als rechtsvoor spelen maar ook als spits. Mijn beste kwaliteit was mijn snelheid. We promoveerden van de 4e naar de 2e klas. Prachtige herinneringen om met de platte kar door Joure te gaan als kampioenen. Heel speciaal was de wedstrijd tegen Ajax 1 met het streekelftal in Langweer. Bij Ajax speelden grote sterren zoals Van Basten, Rijkaard en Vanenburg. We verloren met 7-1. Die tegentreffer was natuurlijk schitterend, een ervaring om nooit te vergeten,’ zo laat Wim optekenen op de website van Stichting Team Wybe. Op deze site zijn donaties nog steeds welkom.

Wim de Horn en zijn gezin zijn heel blij met alle aandacht die de ziekte MS op deze manier krijgt. ‘Het is zeer bijzonder om te ervaren wat SC Joure nog steeds voor mij betekent. Ik kijk graag naar voetbal en de 3-1 overwinning van zondag 1 was verdiend. Aan de andere kant is het voor mij ook emotioneel om vanuit een rolstoel toe te moeten kijken naar de sport waar ik zelf zo van hou. Ik bedank de organisatie voor deze dag.’

Zondag is een bedrag van 1400 euro opgehaald. Samen met de opbrengsten van acties eerder deze maand is er al een totaalbedrag van 9400 euro beschikbaar voor onderzoek.

Tekst: Gea de Jong-Oud