The Voice UK finalist Into the Ark via Dronryp naar Nederland

Dronryp - Het duo Into the Ark bestaande uit Dane Lloyd en Taylor Jones stond in april van dit jaar in de finale van The Voice UK. Ze wonnen niet, maar maakten wel enorme indruk op jurylid en megaster Tom Jones. Into the Ark werd de support act bij de wereldtournee van Jones.

Al voordat de jongens bekend werden, slaagde Gerrit Poortinga uit Dronryp er in de twee naar Nederland te halen. Nu komen ze voor de derde keer naar Nederland, eind oktober treden ze op 26 oktober op in De Doelen in Franeker, in Tigh Barra (27 oktober) in Joure, in De Neushoorn in Leeuwarden (28 oktober) en op 29 oktober in het Amsterdamse Paradiso. ,,Deze jongens zijn op weg hele grote sterren te worden. Het is een prachtig succes dat ze voor het derde jaar naar Nederland komen”, vertelt Poortinga, die ook nu weer de organisatie in handen heeft. Poortinga is zelf muzikant. Hij treedt op als troubadour, geeft gitaarlessen en is te boeken als ‘Gerrit & Friends’ of met zijn band ‘Jokers Wild’ die covermuziek speelt. Het organiseren van optredens voor derden, is een bijzondere tak geworden van zijn bedrijf.

Rod Stewart

,,In 2011 zag ik op YouTube een filmpje van Rod Stewart. Hij trad in dat filmpje met Amy Belle op in de Royal Albert Hall. De stem fan Amy Belle intrigeerde mij. Een paar jaar later was ik benieuwd wat er van haar geworden was. Ik ging op zoek op internet, maar vond weinig. Ik vond een filmpje van een optreden in een café in Glasgow, maar dat was een paar jaar oud. Omdat het me niet los liet, belde ik dat café, de Scotia Bar op en vroeg of de naam Amy Belle hen iets zei.” Tot verbazing van Poortinga hoorde hij dat zij daar nog steeds zeer geregeld op trad. Zo’n tien dagen later stond er weer een optreden van haar gepland. ,,Ik besloot in een opwelling er naar toe te gaan, kreeg Henk Mulder, een vriend van mij, zo gek dat hij mee ging. Er stonden twee optredens gepland. Eerst van Three Card Trick en later op de avond van Amy Belle. De muziek van Three Card Trick was erg leuk, na het optreden kwamen we bij de muzikanten aan tafel te zitten. Gezamenlijk keken we naar het optreden van Amy.” Hoewel het de wens van Poortinga was om met haar in contact te komen, heeft hij toen nauwelijks een paar woorden met haar gewisseld. ,,Juist met Three Card Trick hadden we veel meer contact. Na sluitingstijd gingen we met de drie muzikanten op stap in Glasgow. Dat was in juli 2011, ik vroeg toen of ze naar Nederland zouden willen komen. In januari kwamen ze, ze logeerden hier in Dronryp in de Bed & Breakfast van de familie Stornebrink, hartelijke mensen op leeftijd die voor een hele schappelijke prijs overnachtingen met een geweldig ontbijt verzorgen. Engels spreken ze niet, maar met handen en voeten komen ze een heel eind.”

The Brinkies

‘The Brinkies’ zoals de Engelsen ze noemen, zijn vast onderdeel geworden, alle artiesten die Poortinga naar Nederland haalt, verblijven daar tot volle tevredenheid. ,,Kort na het optreden van Three Card Trick nam Amy Belle tot mijn verbazing via Facebook contact op. Of ik dit ook voor haar kon organiseren. Geweldig natuurlijk! Zo is het eigenlijk allemaal begonnen, vanuit passie voor muziek.” Trots toont Poortinga de affiches van de vele tours in zijn tot muziekhok omgebouwde garage. ,,Gesteund door mijn vriendin Annette Bokma en bijgestaan door Wiltje Bakker, André Bokma, Richard en Marian Geertsma, Sjouke van Kammen en Rikus van der Es haal ik nu één keer per maand artiesten naar Nederland. Het is een uitgebreid netwerk van contacten geworden."

Brendan Moon

Poortinga: Zo ben ik ook in aanraking gekomen met de manager van Into the Ark, Brendan Moon. Hij vertelde dat hij een paar talentvolle jongens in zijn stal had. Of ik ze niet naar Nederland wilde laten komen. Het zou toch geweldig zijn als ik over een paar jaar kan zeggen, dat ik deze wereldsterren voor het eerst naar Nederland gehaald heb? Daar droom ik van, daar doe ik het voor.” Voor meer informatie over de optredens van Into the Ark klik hier. (Tekst Suwarda Vis) Hieronder de blind auditions bij The Voice UK. Bron: YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=u7BfXGG3gT4