Dag van Duurzaamheid op Wumkesskoalle

JOURE - De landelijke Dag van de duurzaamheid vond dinsdag plaats. Op deze dag liet heel Nederland met meer dan 1000 activiteiten zien hoe de wereld schoner, mooier en beter kan worden. Kinderen hebben veel ideeën en vragen over het milieu, de natuur, het landschap en de maatschappij.

Op de Dr. G.A. Wumkesskoalle begon deze dag met het voorlezen van verhalen uit het boek ‘De wereld van voedsel’. In elke groep is een ander verhaal voorgelezen door gastvoorlezers. Als gasten waren uitgenodigd Zijlstra (van de voedselbank), Iris Nutma (Van Mar en Klif), Dingemans (oma van een van de kinderen) en gedeputeerde Provincie Fryslân Schrier. Het voorgelezen verhaal vormde uitgangspunt voor het gesprek wat daarna plaatsvond; als je eten weggooit, wat kun je er dan nog mee doen? Hoe verdelen we het voedsel wat er is? Het was voor de leerkrachten hartverwarmend te ontdekken hoe inventief de oplossingen zijn die de kinderen aandragen.

Als ‘duurzame’ activiteit werd er tijdens het voorlezen pompoensoep gekookt. Nu wilde het geval dat sommige pompoenen er een beetje ‘pukkelig’ uitzien. Als dat zo is worden ze op staande voet afgekeurd: ‘niet geschikt voor de consument’. Die pompoenen gaan niet in de verkoop maar worden vernietigd. Kun je van een pompoen die er wat minder fraai uitziet dan geen soep meer maken?’ Dat blijkt dus wel te kunnen. Er is op die dag 20 liter soep gekookt in de gemeenschapsruimte van onze school. Tijdens de lunch hebben alle kinderen en leerkrachten de soep geproefd. Wat blijkt? Het is prima soep, echt heel lekker.