Mata Hari bij Iepen Doar

JOURE - Bij Iepen Doar staat op woensdag 25 oktober het leven van Mata Hari centraal. Aanleiding voor deze interessante lezing is het feit dat het Fries Museum honderd jaar na haar dood (15 oktober 1917) een prachtige tentoonstelling over haar leven opent, onder de naam: Mata Hari; de mythe en het meisje. Een eeuw later spreekt haar welluidende naam in Nederland, maar zeker ook daarbuiten, nog altijd tot de verbeelding.

De hoedenmakers dochter uit Leeuwarden, die de Europese elite aan haar voeten kreeg met haar gewaagde oriëntaalse dans, leeft voort als een mythische femme fatale. Aan de hand van bijzondere, tot nu toe onbekend gebleven, brieven en documenten neemt Hans Groeneweg van het Fries Museum u mee langs de belangrijkste momenten en locaties van het intrigerende leven van Margaretha Zelle, de vrouw achter de iconische Mata Hari. Hij toont u beelden van authentieke voorwerpen uit binnen- en buitenland, persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers. Zij werpen nieuw licht op het meisje achter de mythe. Haar leven is een dramatische cocktail van moed, glorie, verlies en verraad.

Locatie: Miks welzijn, Brugstraat 1 te Joure. Aanvang: 14 uur (inloop vanaf 13.30 uur, opgave vooraf is niet mogelijk, dus kom op tijd)