Spelenderwijs leren korfballen

JOURE - Korfballen met de allerkleinsten: sinds vier weken kan het bij SC Joure. Kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar leren spelenderwijs de sport kennen in het Kangoeroe team.

Zaterdagochtend staan zeven kinderen op het korfbalveld. Met kleine zachte balletjes proberen ze verschillende werptechnieken uit. Hard rechtdoor gooien, met een boog vooruit, loodrecht naar boven. Een worp door de korf wordt juichend gevierd. Trainsters Ella, Sacha en Ling van B1 leggen geduldig uit hoe de kinderen het beste kunnen gooien. Hester van Tuinen helpt hen vandaag een handje omdat de meiden zelf straks een wedstrijd hebben.

Ilse (4), de dochter van Antje Huisman, en haar neefje en nichtje doen enthousiast mee. Antje heeft zelf ook altijd gekorfbald. ‘Ook van kleins af aan al’, zegt ze. ‘Toen heette het nog de welpen. Waarom ik het belangrijk vind dat Ilse hieraan mee doet? Om het korfbal te promoten en omdat het gewoon ontzettend leuk is.’

Tijdens de training wordt veel gewisseld van oefeningen. Van spelen met de bal, naar ‘schipper mag ik overvaren’ tot een estafette. De bekertjes met limonade staan klaar. De vieze handjes wordt afgeveegd aan de joggingbroek. De trainingen zijn meer spel dan sport. Met de feestdagen staan er thema’s op het programma. Na de herfstvakantie gaan de kinderen naar binnen. Dan vinden de trainingen plaats in De Stuit van 10.00 uur tot 11.00 uur.

Tekst: Brenda van Olphen