Stormachtige Nacht van de Nacht

OUDEHASKE - De Vrienden van het Nannewiid organiseerden dit jaar voor de achtste keer een rondwandeling rond het Nannewiid in het kader van de landelijke Nacht van de Nacht. De gemeente had voor die gelegenheid de verlichting langs de route op de nachtstand ingeschakeld.

Het was een echte herfstnacht. Op het schelpenpad achter het Nannewiid in het echte donker hoorde je alleen de stormachtige wind door de bomen met tussendoor een kreet van een uil. Meer dan veertig mensen kwamen op het evenement af, dat startte bij eetcafé Rus’an in Sintjohannesga. Tijdens de wandeling vertelde Harrie Bosma, fauna- en otterdeskundige over het belang van de duisternis, de stilte en de biodiversiteit voor de natuur.

Hij stond vooral stil bij de verschillende nachtdieren, die ook in de buurt van het Nannewiid te vinden zijn. Vleermuizen jagen in het donker met behulp van geluidsignalen op hun insectenprooi. Op één soort na zijn de meeste vleermuizen nu al aan hun winterslaap begonnen. De verschillende soorten vleermuizen hebben elk hun eigen, en soms exclusieve, insectendieet.

Kerkuilen doen het goed in Friesland (250 broedparen) en ook rond het Nannewiid. Zij leven van de muizen en in een goed muizenjaar hebben zij wel 2-3 nesten. Is de muizenstand slecht, broeden zij niet en kunnen uiteindelijk hun eigen kerkuilenkuikens doden en opeten bij gebrek aan voldoende voedsel.

Een zeventigtal otters bevolken inmiddels een groot deel van Friesland en de otter is ook bij het Nannewiid gespot. Zij bereiken het Nannewiid via de waterverbindingen uit het Brandemeer en Easterskar, maar ook van de kant van Engelenvaart bij Heerenveen. Otters zijn echte nachtdieren, alleen op hele stille plekken zijn zij ook overdag te zien. In het donker jagen zij op vis en gaan op zoek naar soortgenoten. Zij verplaatsen zich vooral ’s nachts en worden daarbij op verkeerswegen nogal eens aangereden. Harrie Bosma maakt zich sterk voor veilige routes voor de otters. Zijn video opnames van otters zijn op youtube te vinden, zodat iedereen de otter kan leren kennen.

Met de herfstwind in de haren en interessante verhalen over de nachtdieren was het in de Nacht van de Nacht een geslaagd evenement bij het Nannewiid.