It Toanhus start met de cursus Brein in Beweging

JOURE - Deze cursus volgens de zgn. Ronnie Gardiner Methode (RGM), is een vrolijke, gestructureerde multisensorische oefenmethode. Het doel van de methode is om de hersenen in een goede conditie te brengen en te houden. Op dinsdag 7 november is er om 10.30 uur in It Toanhûs in Joure een gratis proefles.

De cursus is bedoeld voor iedereen die zijn of haar hersenen wil trainen. RGM is bijzonder geschikt voor mensen met diverse neurologische aandoeningen zoals parkinson(isme), CVA, niet-aangeboren hersenletsel, MS of dementie. Maar is daarnaast ook zeker bedoeld voor gezonde ouderen die hun brein fit willen houden.

Veel mensen maken zich zorgen over hun hersenen, of zijn bang om vergeetachtig te worden. Om die reden maken ze vaak de puzzel in de krant, maar dat helpt niet echt. Een puzzel wordt elke keer op dezelfde manier gemaakt, het wordt een trucje. Bij RGM wordt geoefend op muziek. In het begin is dat muziek met een rustig tempo en als de oefeningen beter gaan wordt het tempo geleidelijk opgevoerd. De hersenen moeten dan sneller schakelen en juist dat schakelen is belangrijk om de hersenen in een goede conditie te brengen. Eigenlijk is het met hersenen net als met spieren: als spieren steeds op dezelfde manier getraind worden, verbeterd er niet veel: als de training afwisselend en uitdagend wordt gemaakt worden de spieren sterker.

Het effect van de cursus is onder meer een toename van concentratie, energie en belastbaarheid, verbetering van geheugen, denksnelheid, stemming, spraak. Daarnaast een betere balans, leervermogen, en alertheid. Deelnemers ervaren het als een pittige methode maar vooral ook als leuk.

De cursus wordt gegeven door Ineke Kiers. Bij voldoende deelname start de cursus van 10 lessen op dinsdag 14 november. Voor meer informatie kunt u terecht op de www.toanhus.nl. It Toanhûs is het Centrum voor de Kunsten in De Fryske Marren. Zij bieden een breed aanbod van cursussen en lessen op het gebied van Muziek, Dans, Kunst & Design en Theater.