Recordhoogte voor aandeel HZPC

JOURE - De koers van het certificaat van aandeel HZPC Holding bv in Joure is na de halfjaarlijkse Beursdag November 2017 vastgesteld op € 182,20. Dat betekent dat het certificaat HZPC weer maximaal presteert met een waardestijging van 10 %, en dat de beurswaarde van HZPC verder stijgt naar een nieuwe recordhoogte van € 142,8 miljoen.

De certificaatkoers is sinds mei 2010 vijftien maal met de maximale tien procent gestegen en éénmaal met ruim negen procent. Op de afgelopen beursdag zijn 11.000 certificaten verhandeld, wat 1,5 % is van het totale aantal van 783.725 uitstaande certificaten. Dat aantal is het dubbele aantal van wat de afgelopen twee jaar, tijdens de vorige vier beursdagen gebruikelijk was.

HZPC´s CEO Gerard Backx: ‘De herhaaldelijke maximale stijging naar weer een hoogterecord, laat zien dat onze investeerders hun vertrouwen behouden in HZPC en in onze bedrijfsstrategie. Opvallend is de verdubbeling van de handel in certificaten ten opzichte van de voorgaande jaren, wat wil zeggen dat de markt meer in beweging is. Hierdoor lijken vraag en aanbod dichter bij elkaar te komen.’

HZPC organiseert tweemaal per boekjaar, in mei en november, een certificaat-handelsdag voor de aangesloten kwekers en pootgoedtelers, en voor HZPC-medewerkers in de landen waar HZPC actief is. De beursdag wordt door een bank begeleid en verloopt via een online platform voor de aan- en verkoop van certificaten. De waarde van het ´Certificaat van Aandeel HZPC´ wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijs kan per beursdag maximaal tien procent stijgen of dalen. De eerste certificaten werden in het boekjaar 1999/2000 verhandeld tegen een prijs van € 24,00. De eerstvolgende beursdag vindt plaats op 11 mei 2018.

HZPC combineert zijn streven naar een goed certificaat-rendement (uit koersverloop en dividenduitkering) met het uitbetalen van een concurrerende prijs aan de HZPC-pootgoedtelers in de landen waar HZPC actief is. Sinds het ontstaan van HZPC in 1999 is ieder jaar dividend uitgekeerd. Het dividend over 2017/18 wordt in de aandeelhoudersvergadering van oktober 2018 vastgesteld.