Kleinste bakkerij van Joure geopend

JOURE - Bakkerij Lekker Bros heeft zaterdag de deuren geopend. Het is de kleinste bakkerij van Joure met maar 15 vierkante meter. Tientallen mensen kwamen langs om de baksels van bakker Gad Bros te proeven. ‘Proof of the pudding is the eating’, zegt hij.

Het is een bijzondere route die Bros heeft gevolgd. Tot enkele maanden geleden werkte hij in het bankwezen. Dat heeft hij dertig jaar gedaan totdat hij besloot om het roer om te gooien. In mei startte hij met de voorbereidingen. De garage werd verbouwd tot professionele bakkerij. Bros maakt gebruik van biologische - en streekproducten. Zelf heeft hij vijf kippen waarvan de eieren in de taarten verdwijnen. De overige eieren koopt hij bij Boer Bart in Rotstergaast. Zijn vrouw Janet Pasveer levert groente en fruit van haar volkstuin.

Bros bakt niet de traditionele Friese producten. ‘Ik wil geen concurrent zijn van Breimer of Hallema. Ik ben meer een aanvulling op. Want iedereen heeft een recht van bestaan. Zeker de hardwerkende bakkers die het oude ambacht uitvoeren.’ Bros maakt geen gebruik van halffabricaten en maakt alles vanaf de basis zelf. ‘Veel bakkers maken bijvoorbeeld gebruik van banketbakkersroom poeder’, vertelt hij. ‘Dan weet je zeker dat het resultaat altijd hetzelfde is. Met eigengemaakt wijkt dat af. Soms zit er meer vanille in of zijn de eieren donkerder. Ik vind dat mooier en spannender om te eten. Dat geldt ook voor chocolade. Dat kun je heel goed zelf maken. En ik hoop dat mensen mij hierover bevragen. Ik wil graag vertellen over mijn werkwijze.’

Bros noemt zichzelf een genietondersteuner. ‘Ik vind het zo mooi als mensen zo kunnen genieten van een bonbon. De term guilty pleasure is dan ook helemaal verkeerd. Daar doen we hier niet aan. Geniet er gewoon lekker van!’

De producten van Gad Bros zijn via zijn website te bestellen: www.lekkerbros.nl. Hij heeft geen winkel aan huis, maar de lekkernijen zijn wel bij hem af te halen of worden bezorgd.